Stäng fönster Lerum kn, ALMEKÄRR 3:346 FLODA KRAFTVERK

Beskrivning
Floda kraftverk är uppfört vid Säveån mitt inne i centrala Floda. Kraftverket och dammanläggningen ligger vid sjön Sävelången sydligaste vik. På så sätt utgör hela Sävelången kraftverkets vattenmagasin. Det närmaste kraftverket uppströms är Solveden. Nedströms fortsätter Säveån till kraftverken Hillefors, Hedefors och Jonsered innan ån så småningom mynnar ut i Göta älv.

Flodas dammanläggning är byggd av både natursten och betong. Dammkroppen har en helt rak linje och över denna vilar en bro. Kraftverket är därför en viktig förbindelse mellan Flodas norra och södra centrum.
Den norra stranden uppströms är stenskodd medan den södra är en naturlig strand. Vid höga flöden kan tappningen av överflödigt vatten ske via två större maskindrivna utskovsluckor – planluckor av stål. Utöver dessa båda luckor finns sex sättutskov. Utskovsdelen av dammen är uppdelad i två flöden, som förenas ett 50-tal meter nedströms dammen och strax därefter går ihop med kraftverkets utloppskanal till en gemensam åfåra.

Intaget med maskinrensat fingaller ligger i dammkroppens södra del. Intaget sker inte via någon intagskanal utan direkt från sjön. Intagsluckan är en planlucka av trä som öppnas med kugghjul som drivs manuellt via en kedjetransmission. Vattnet leds till turbinen via en spiralformad trycksump.
Floda kraftverk byggdes för att inrymma ytterligare ett aggregat. Detta kan bland annat avläsas i dammkroppen där ytterligare ett intag är förberett.

Utloppet från kraftverket sker via en cirka 50 meter lång utloppskanal, som de första meterna nedströms är betongskodd. För att undvika bakvatten vid höga flöden är utloppskanalen separerad från utskovsdelen med en ledmur av natursten.

Fallhöjden vid Floda kraftverk är 2,5 meter. Kraftverkets effekt är 360 kW och årsproduktionen är cirka 1,5 GWh.

Maskineri
Maskineriet utgörs av en vertikal kaplanturbin från Verkstaden Kristinehamn, tillverkad år 1929 med tillverkningsnummer 1939. Turbinens effekt är 450 hk (331 kW) vid 2,5 meters fallhöjd och varvtalet är 150 varv per minut. Turbinregulatorn från Verkstaden Kristinehamn med tillverkningsnummer 1711 är bortmonterad. Regleringen har istället automatiserats.

Den ursprungliga synkrongeneratorn från Asea är i drift. Generatorn har tillverkningsnummer 471804 och är av typen GS 201. Effekten är 450 kVA och varvtalet är 150 varv per minut. Den ursprungliga mataren har tagits bort.