Stäng fönster Lerum kn, ALMEKÄRR 3:346 HILLEFORS KRAFTVERK

Beskrivning
Hillefors kraftverk är uppfört vid Säveån mitt emot Hillefors grynkvarn, som är byggnadsminne. Anläggningen ligger på Säveåns östra sida medan grynkvarnen är belägen på den västra. Både kraftverket och grynkvarnen har dammanläggningen gemensamt. Kraftverket ligger inom riksintresse för kulturmiljövården och inom ett område som är utpekat i det kommunala kulturmiljöprogrammet.
Dammens vattenspegel utgörs endast av att ån uppströms blir något bredare. Dammkroppen är huvudsakligen av natursten. Dess övre del är belagd med asfalt med körbar för biltrafik.

Fundamenten till en maskindriven utskovslucka är av betong. Denna lucka är en automatiskt reglerad planlucka av stål. Vid höga flöden finns även möjlighet att släppa förbi överskottsvatten genom ytterligare totalt tio spettluckor av stål. Utöver detta finns ett sättintag till Hillerfors grynkvarns intagsränna av trä. Denna ränna försåg tidigare två turbiner med vatten – en mindre turbin som drev den intilliggande sågen samt hammarkvarnen som mal skalen till havrekli och en större turbin som drev resten av anläggningens maskineri. Turbinerna är renoverade, men renovering av trärännan återstår.

Intaget till kraftverket utgörs av en cirka 40 meter lång betongränna. Intagsgallret rensas maskinellt. Utloppet från kraftverket sker via en cirka 30 meter lång utloppskanal av betong.
Fallhöjden vid Hillefors kraftverk är 2,8 meter. Kraftverket har en effekt på cirka 160 kW och en årsproduktion på cirka 1,0 GWh.

Maskineri
Maskineriet utgörs av en francisturbin av okänt fabrikat. Turbinregleringen sker med elektronik.
Turbinen driver en asynkrongenerator Asea. Den har tillverkningsnummer 7554811, effekten 160 kW och varvtalet 1 020 varv per minut. Kontroll- och ställverksutrustning är moderniserad och finns i generatorhallen.