Stäng fönster Herrljunga kn, HERRLJUNGA 35:1 HERRLJUNGA KRAFTVERK

Beskrivning
Herrljunga kraftverk är belägen i ån Nossan, norr om Herrljunga centrum. Kvar i kvarnmiljön runt det lilla kraftverket finns ett äldre magasin, kvarnmästarbostaden, ett uthus i korsvirke och det gamla kvarnstallet. På platsen kan man även se naturstensgrunden och tegelrester efter den kvarn som tidigare stått här. På motsatt sida Nossan, mot norr, ses byggnader som tidigare varit bryggerilokaler samt en större villa.

Omkring 180 meter uppströms från kraftverket ligger cirka 25 meter långa överfallsdammen. Alldeles uppströms dammen flyter Nossan under järnvägsbron som uppfördes i samband med Västra stambanans dragning på 1850-talet. Bron är uppförd i natursten och slagen i tre valvbågar.

Nuvarande ägare köpte Herrljunga kvarn och kraftverk 1980 och renoverade upp kraftverket för nystart 1985. Vid ägarbytet var dammluckor och delar av dammen raserade efter en incident i kvarnen som gjorde att man var tvungen att spränga utskovsluckorna. Detta var på senare delen av 1970-talet. Dammen återuppbyggdes på 1980-talet i betong och natursten med skibord av betong.

Två utskovsluckor i trä reglerar dammens nivå. För tillflödet till kanalen, som går parallellt med Västra stambanan och som leder fram till kraftverket, sker regleringen via tre spettluckor i trä. Kanalen skapades när järnvägen anlades i mitten av 1800-talet då man grävde upp jord till banvallen. I kanalen, cirka 30 meter nedströms dammen, finns en fåra för vattenavbördning. Även denna är av överfallstyp och gjuten i betong.

Via den långa tilloppskanalen leds vattnet fram till den kortare intagskanalen som är gjuten i betong. Det gallerförsedda intaget har en hydraulisk gallerrensare. Fallhöjden är 4-5 meter.
Utloppskanalen utgörs av naturstensskodda murar som på ena sidan utgörs av den gamla kvarnens grundmur.

Utloppskanalen flyter åter samman med Nossan cirka 80 meter nedströms kraftstationen.
Omkring 900 meter uppströms kraftverket, i anslutning till hembygdsgården, finns en damm och vattenmiljö som utgör ett populärt ströv- och friluftsområde.

Maskineri
I kraftverket finns en vertikalaxlad francisturbin tillverkad av AB Hällarydturbiner. Den asynkrona generatorn är tillverad av Strömberg Oy och har en märkeffekt på 90 kW och gör 760 varv per minut.

Turbinen med tillhörande teknisk utrustning installerades 1985 och är en så kallad normallöpare med omkring 200 varv per minut. Normalårsproduktionen är cirka 500 000 kWh/år. All kontrollutrustning och reglering sker med modern teknik.