Stäng fönster Vara kn, TRÅVAD 18:1 SKOGSBO KVARN

Skogsbo kvarn och kraftverk ligger utmed ån Lidan i Tråvad, Vara kommun.

Kraftverket räknas som ett strömfallskraftverk som nyttjar kraften ur ett strömmande vattendrag. Vattenvägarna består av två åfåror som på ett naturligt sätt delas av en mindre holme. Som följd bildas två vattenflöden, varav det ena leder fram till intaget och bildar en cirka 30 meter lång överfallsdamm.

Åfåran på motsatt sida slutar, mot söder, i ett mindre betongdämme där det tidigare legat en kvarn. Här finns en spettlucka i trä bevarad som kan användas för ytterligare reglering om behov skulle föreligga. Övrigt vatten avbördas genom en omkring 20 meter lång skibordsdamm med en tröskel gjuten i betong på natursten.

Kraftverkets intag är i formgjuten betong och har sju intagsluckor av trä som regleras med handvevar. Intagsgallret rensas manuellt.
Fallhöjd är 2, 30 meter och ger en utbyggnadsvattenföring på 3,9 m3 per sekund. Årsproduktionen beräknas uppgå till drygt 300 000 kWh.

Maskineri
Aggregatet består idag av en dubbel francisturbin installerad 2004. Turbinen är tillverkad av TURAB, Tubin & reglerservice i Nässjö och har en effekt på 75 kW och ett varvtal på 760 varv per minut.
Den synkrona, horisontalt placerade, generatorn är tillverkad av VEM motors, Tyskland och har en högsta effekt på 75 kW och gör 760 varv per minut.
Kraftverkets kontroll-och styrutrustning är modern och styrs digitalt.