Stäng fönster Vara kn, BROTORPS KVARN 2:1 BROTORPS KVARN

Beskrivning
Brotorps kvarn är beläget utmed ån Lidan i Tråvad, Vara kommun. Den är en av flertalet kvarnar längs Lidans stränder men den enda där kvarnverksamhet fortfarande bedrivs. Verksamheten består idag i att rensa och beta utsäde samt viss förmalning av djurfoder till lokala bönder i trakten. Man har även visningar för skolklasser i syfte att förmedla kunskaper om yrket, processen och historiken.

Kraften till verksamheten tas från det egna kraftverket som är inrymt i kvarnbyggnaden.
Dammen till kraftverket är en cirka 40 meter lång överfallsdamm i gjuten betong. Närmast intaget avbördas dammen via ett skibord av betong på natursten. Söder om dammen strömmar vattnet fritt i en mindre åfåra. Denna fåra har tidigare gett kraft åt en vattendriven kvarn och en smedja.

Intagen till kraftverket sker genom en kortare inloppskanal som gjutits i betong. Här finns en bred hydraulisk reglerlucka i plåt som sköts manuellt. Intagsgallret rensas för hand.
Fallhöjden i kraftverket är omkring 2, 50 meter. Utbyggnadsvattenföringen är 1,3 m3 per sekund. Normalårsproduktionen ligger runt 116 000 kW per år. Merparten av kraftproduktionen går till den egna verksamheten men överskottsenergin säljs ut på nätet.

Maskineri
I kvarnen finns en del av den gamla kvarnutrustningen bevarade, bland annat en dubbel valsstol med en frisvängande plansikt, spetsmaskin och ett stenpar.

Den gamla utrustningen har fått sällskap av modernare maskiner som tillkommit efter behov och efterfrågan. Till den nyare utrustningen kan nämnas bland annat en rensmaskin tillverkad av Cimbria, Danmark 1990 och en betningsmaskin från 2004 av märket Norogard AB, Skurup. Här finns också våg, triör, blandare, silor och elevatorer av modernare typ.

Verksamheten i kvarnen drivs med kraft från det egna kraftverket. I kvarnen finns två turbiner men bara den ena är i bruk idag. Det är en vertikalaxlad francisturbin tillverkade 1959 av Nydals gjuteri och mekaniska verkstad i Jönköping. Den har en effekt på omkring 25-30kW. Regulatorn är av äldre modell och reglerar turbinens ledskenor. Generatorn är en vertikal asynkrongenerator tillverkade av BEVI AB, Blomstermåla. Kraftverkets kontrollutsrutning är modern.

Den andra francisturbinen användes till att driva ett stenpar men slutade nyttjas redan på 1980-talet.