Stäng fönster Åmål kn, KORSBYN 1:22 KORSBYNS KRAFTVERK

Beskrivning
Korsbyns kraftverk är uppfört längs Åmålsåns övre del drygt fyra kilometer nordväst om Åmål. Kraftverket byggdes 1930. Cirka två kilometer uppströms ligger Kallskogs kraftverk byggt på 1960-talet och nedströms inne i Åmål ligger kraftverket Nygård uppfört 1906.

Korsbyns dammanläggning är en överfallsdamm av natursten, som i överkant har klätts med betong. Dammkroppen är cirka 90 meter lång. Ovanpå överfallsdelen är en smal gångbro byggd. Avbördningen vid höga flöden – när överfallets kapacitet inte räcker till – sker via tre spettluckor av trä samt sättutskov. Dammens konstruktion tål överrinning. Utskovsfåran – det vill säga fortsättningen på Åmålsån – passerar ett 50-tal meter söder om kraftverket.

Vattenspegeln omedelbart uppströms – mellan intaget och en närliggande bro – är cirka 2 000 kvadratmeter. Uppströms bron vidgar sig vattenmagasinet till en cirka 12 hektar stor dammsjö – Korsbydammen.
Intaget till Korsbyns kraftverk är av betong. Från intaget leds vattnet via en cirka 70 meter lång trätub in i kraftverksbyggnaden. Trätubens invändiga diameter är 1,60 meter. Utloppet sker via en stensatt utloppskanal som cirka 50 meter nedströms mynnar ut i avbördningsfåran/Åmålsån.

Fallhöjden vid Korsbyn är 15 meter. Utbyggnadsvattenföringen är 4,5 kubikmeter per sekund, märkeffekten är 550 kW och normalårsproduktionen är cirka 1,2 GWh.

Maskineri
Kraftverkets aggregat utgörs av en dubbel francisturbin tillverkad 1929 av Nohab (Nydqvist & Holm AB). Den har tillverkningsnummer 80412, effekt på 710 hkr och ett varvtal på 428 varv per minut. Turbinen regleras med en turbinregulator Nohab från 1955. Den är av typen TRH-11 och har tillverkningsnummer 856.

Den ursprungliga generatorn med originalmatare är fortfarande i drift. Att de är tillverkade före 1933 kan ses genom att de har Aseas gamla firmamärke – en svastika/ett hakkors – som 1933 ersattes med en ny logotyp på grund symbolens starka koppling till nazismen. Generatorn är av typen GA 137 med tillverkningsnummer 475722. Den har en effekt om 650 kVA och ett varvtal på 428 varv per minut. Mataren är av typen TD 112 och har tillverkningsnummer 475723.

Kontrollutrustning är i original, men har försiktigt moderniserats. Ställverksutrustningen är Asea original – dessutom fortfarande kvar på sin ursprungliga plats och fortfarande i bruk. Utledningsutrustningen på den västra gaveln är bevarad, men är inte i drift.