Stäng fönster Åmål kn, KNARRBYN 1:3 FENGERSFORS KRAFTVERK

Beskrivning
Fengersfors bruks kraftverk är uppfört längs Knarrbyån mitt inne i Fengersfors bruksmiljö. Denna miljö beskrivs dock inte närmare här. Istället hänvisas till en tryckt rapport från 2013 om Fengersfors bruk. Rapporten i sin helhet finns under länken ”dokument” här intill.

Kraftverket uppfördes 1952 och är ett av Fengersfors bruks tre kraftverk längs Knarrbyån. Denna är ett endast cirka tre kilometer långt vattendrag mellan de båda sjöarna Knarrbysjön och Ärr. De två anläggningarna nedströms heter Bodane och Fröskog.

Fengersfors kraftverk får sitt vatten via Knarrbysjöns utlopp i sjöns södra spets. Där finns en avstängning mot sjön. Denna utgörs av en betongskonstruktion försedd med en manuell planlucka. Cirka 250 meter söderut finns kraftverkets betongdamm. Mellan dessa båda anläggningar bildas en långsmal cirka 6 000 kvadratmeter stor intagsbassäng.

Avbördningen vid höga flöden sker via ett sättutskov av träplank. Huvuddelen av vattenföringen går genom kraftverkets intag och tub. Intaget har ett manuellt rensat galler och två kugghjulsdrivna planluckor. Utöver detta finns ett bottenutskov, som kan används i kombination med avstängningsluckan närmast sjön då det finns behov av att tömma vattenmagasinet, exempelvis vid underhållsåtgärder.

Kraftverkets cirka 300 meter långa tub är 1,2 meter i diameter och består av olika material – glasfiber, trä och betong. Den första delen ligger ovan jord, medan tuben därefter fortsätter under marknivå. Strax uppströms kraftstationen kommer den återigen upp ovan jord innan den går in i kraftstationen.

Utloppet sker via en utloppskanal – under och i anslutning till stationsbyggnaden av betong, därefter skodd med natursten ett tiotal meter innan den får karaktären av en naturlig åfåra.

Fallhöjden vid Fengersfors bruks kraftverk är 34 meter. Utbyggnadsvattenföringen är 1,6 kubikmeter per sekund, märkeffekten är 400 kW och normalårsproduktionen är cirka 1,2 GWh (1,2 miljoner kWh).

Maskineri
Kraftverkets turbin är en dubbelfrancis innesluten i ett cylindriskt tryckskåp. Turbinen är tillverkad av Hällarydsverken – troligen 1948. Tillverkningsnummer är inte klarlagt, men den skylt som sitter kvar på fundamentet till den borttagna turbinregulatorn säger årtalet 1948. Därför är troligen turbinen även från detta år.

Generatorn är en asynkron ABB-motor av modernt slag. Den gamla generatorn är bevarad inne på bruket. Kraftverket har under 2013 moderniserats och är numera anpassat för el-certifikat. Den äldre kontrollutrustningen och utledningsutrustningen är tagen ur drift men finns kvar i kraftverksbyggnaden.