Stäng fönster Åmål kn, FORSBACKA 1:10 HANEFORS KRAFTVERK

Beskrivning
Hanefors kraftverk är uppfört längs Åmålsåns övre del cirka sex kilometer nordväst om Åmål. Kraftverket byggdes 1963-1964 samtidigt med det nerströms närmast belägna kraftverket, Kallskog. Hanefors kraftverk ligger inom riksintresset för kulturmiljövården – Forsbacka herrgård och bruksmiljö, som också är byggnadsminne sedan 1976.

Dammbyggnaden är av betong. Den är cirka 70 meter lång och vinklar av några grader som en anpassning till den naturliga terrängen. Dammkrönet fungerar också som en gångväg mellan landfästena i norr och i söder. Avbördningen vid höga flöden sker via fem utskovsluckor – dessa spettluckor av trä utgjorde tidigare intaget till det kraftverk från 1916 som ersattes när det nuvarande byggdes. Den gamla kraftstationen finns kvar, men är mycket förfallen och ombyggd för kräftodling – en verksamhet som numera också är nedlagd. Kvar finns också fundamenten för den avlägsnade tuben. Bevarad – om än i behov av underhåll – är även den närliggande före detta maskinistbostaden.

Vattenspegeln uppströms är cirka sju hektar. Den är uppdelad i två dammsjöar med ett smalt sund emellan. Sjöarna uppstod i dess nuvarande omfattning redan när det gamla kraftverket anlades. Tidigare var ån endast marginellt bredare uppströms genom de mindre fördämningar som byggts för att förse en före detta såg och en före detta trämassafabrik med vattenkraft.

Intaget till Hanefors kraftverk är av betong och intagsluckan är en maskindriven segmentlucka av stål. Intagsgallret rensas manuellt. Vattnet leds ner till turbinen via ett vertikalt betonggjutet 17 meter djupt inloppsschakt och utloppet sker i en cirka 100 meter lång utloppstunnel som mynnar ut i en utloppskanal/åfåra ut Forsbackasjön.

Fallhöjden vid Hanefors kraftverk är 17,3 meter. Utbyggnadsvattenföringen är 10 kubikmeter per sekund, märkeffekten är 1 500 kW och normalårsproduktionen är cirka 1,2 GWh.

Maskineri
Kraftverkets turbin är en fembladig kaplanturbin tillverkad 1962 av Finshyttan. Den har tillverkningsnummer 4842, en effekt på 1 650 kW och ett varvtal på 428 varv per minut. Denna turbin var tillsammans med den i Kallskog nerströms bland de absolut sista turbiner som tillverkades på Finshyttan. Turbinregulatorn är i drift. Den är en KMW (A.B. Karlstads Mekaniska Werkstad) från 1963. Tillverkningsnummer är 2926 och modellen är L 100 med tryckackumulator.

Generatorn är en synkron Asea-generator från 1963 med originalmatare i drift. Generatorn har tillverkningsnummer 5648 415, en effekt om 1 900 kVA och ett varvtal på 429 varv per minut. Mataren är av typen LSB 70 och har tillverkningsnummer 5648 416. Kraftverkets transformator har bytts ut och ersatts med en modernare som är mycket tystare än den förra.