Stäng fönster Tidaholm kn, VRÅBOLET 1:44 KULLÖ KRAFTVERK

Beskrivning
Kullö kraftverk är uppfört vid ån Tidan i den nordöstra utkanten av Tidaholms tätort. Anläggningen ligger väster om vägen mot Fröjered strax intill en före detta sågverksbyggnad och en kvarn. Både uppströms och nedströms kraftverket delar Tidan upp sig i flera mindre fåror med ett antal öar emellan.

Dammspegeln är knappt 100 x 50 meter. Kraftverksbyggnaden har en ovanlig utformning och inrymmer dessutom två bostäder.

Dammen är en överfallsdamm. Den är uppdelad i en intagsdel åt öster och en avbördningsdel åt väster. Över intagskanalen och utskoven sträcker sig två broar, som utgör en förbindelse mellan Tidans östra och västra strand.

Vattennivån/flödet kan regleras genom fyra sättöppningar med fyra sättbjälkar i varje. Utöver detta finns en eluppvärmd planlucka av järn. Intaget har sex spettluckor av trä.
Dammkroppen och stödpelarna utgörs huvudsakligen av natursten. Intagets landfästen är av betong, medan själva intagskanalen kantas av natursten. Framför intaget finns dels ett grovgaller av trä och ett fingaller av järn. Dessa rensas manuellt.

Utloppskanalen och åfåran nedströms kraftverket är cirka 50 meter lång. Närmast kraftstationen är den kantad med kallmurad natursten med ett krön av betong. Längre nedströms utgörs kanterna istället av den naturliga åstranden.

Dammens utformning delar upp ån i två flöden – dels utskoven ett 50-tal meter väster om kraftverket, dels intaget. Nedströms delar de två fårorna upp sig ytterligare en gång och bildar därmed fyra smalare fåror med holmar emellan. Ån går sedan samman i en gemensam fåra ca 150 meter nedströms kraftverket.

Fallhöjden vid Kullö kraftverk är 2,04 meter, utbyggnadsvattenföringen är 5,5 kbm/sek, effekten är 60 kW och årsproduktionen är cirka 330 000 kWh.

Maskineri
Maskineriet utgörs av två likadana francisturbiner, tillverkade 1961 av ATMV (AB Alvesta Träförädling & Mekaniska Verkstad) 1961. Enligt orderbekräftelsen daterad 5 januari 1961 är driftsvarvstalet på turbinerna – när generatorn roterar 375 varv per minut – 116 r/m för turbin 1 och 107 r/m för turbin 2. Vid en fallhöjd på 2,0 meter har turbin 1 en effekt på 59 hk och turbin 2 en effekt på 54 hk.

Båda turbinaxlarna är vertikala och driver, via två svänghjul med kilrepsutväxling, en ombyggd synkrongenerator från Elektriska Aktiebolaget, ECK, Partille. Generatorn är tillverkad 1916 och har tillverkningsnummer 55068 och typbeteckning GOX 16, effekten är 85 kVA och varvtalet är 375 r/m. Maximal uteffekt är 60 kW. Turbinregulatorn är ett ”hemmabygge” gjort av förre ägaren Amandus Lundström. Som ett komplement till regulatorn finns även ett automatiserat pådrag. Kvar – och dessutom i drift – är den ursprungliga kontrolltavlan av marmor.

I anslutning till kraftverket finns en transformatorstation.