Stäng fönster Vara kn, LILLA ALGUTSTORP 1:27 TRÅVADSBRO KVARN

Beskrivning
Tråvadsbro kvarn är beläget i Tråvad utmed ån Lidan, Vara kommun. Trakten omnämns även som Gammeltråvad i viss litteratur och på kartor. Tråvadsbro kvarn, också kallad Lilla Algutstorp, är bara en i raden av kvarnar utmed Lidan i denna trakt.

Kvarnen, som delvis är uppförd i slutet av 1600-talet, utgör numera en solitär efter att den tidigare mjölnarbostaden rivits. Den senaste mjölnarens bostad ligger tvärsöver vägen från kvarnen. Ingen verksamhet bedrivs i kvarnen idag med undantag för det kraftverk som är inrymt i kvarnbyggnadens källare.

Cirka 80 meter uppströms kvarnen delar sig Lidan runt en holme och bildar två åfåror. Detta skapar naturligt två strömfåror som kunnat nyttjas för vattenanknutna verksamheter. Den södra av dessa fåror är den som idag leder fram till kvarnen och kraftverkets intag.

I den norra fåran strömmar vattnet fritt efter den överfallsdamm som finns uppströms vid holmen.
Överfallsdammarna utgörs av två stycken skibordsdammar med trösklar i betong på natursten. Dessa skibordsdammar genomgick en ombyggnad på 1930-talets början då man bland annat höjde dem och göt på nya trösklar. Vid ombyggnaden ersattes en dammkonstruktion som sträckt sig över hela Lidans bredd.

Efter en ombyggnad på 1920-talet fick kvarnen sitt nuvarande utseende. På kvarnens norra sida finns en mindre tillbyggnad. När denna tillkom är oklart men troligen var det även då man anlade de nuvarande, öppna, turbinsumparna i betong.

I miljön runt kvarnen, cirka 30 meter uppströms, finns en stenvalvsbro som på 1890-talet ersätta en gammal stenbro över Lidan. Bron är uppförd i huggen sten och har två valvbågar. Farbanan är i modernare tid breddad. I Lidan mellan bron och kvarnen bildas ytterligare en holme där det nu står en lite ateljé. Här ses också spår av den benstamp som tidigt funnits på platsen.

Kvarnen bildar en så kallad strömfallsfastighet vilket ger kraftverket en fallhöjd på knappt 2 meter.
Kraftverkets intag är gjutet i betong och har fyra spettluckor i trä som regleras manuellt. Intagsgallret rensas manuellt. Intill intaget avbördas ån via ett cirka 16 meter långt skibord med tröskel av betong på natursten. Utloppkanalens vatten strömmar åter samman med Lidan omkring 5 meter nedanför kvarnen.
Utbyggnadsvattenföringen ligger på cirka 4 m3 per sekund och medelvattenföringen ligger på omkring 7 m3 per sekund. Nuvarande normalårsproduktion är cirka 100-125 000 kWh.

Maskineri
Maskineriet i Tråvadsbro kraftverk består av tre turbiner. Den äldsta är en francisturbin från 1890-talet, en så kallad Skövdeturbin tillverkad av Skövde gjuteri och mekaniska verkstäder, sedermera Volvo Penta. Turbinen har en synkrongenerator, tillverkad av Asea, tillverkningsnummer 5805848, på 11 kW, 15 hp och 720 varv per minut.

Turbin två är en francisturbin från omkring 1910-15 som installerades i kvarnen på 1960-talet.
Den tillhörande synkrongeneratorn är tillverkad av Asea, tillverkningsnummer 6377838 med en effekt om 30 kW, 40 hp som gör 730 varv i minuten (grön).

Den tredje turbinen är av typen kaplan (propeller) men är idag inte i bruk.
Generatorn är tillverkad av Celma, Polen och är en synkrongenerator, tillverkningsnummer Ka 391909, från 1982. Den har en effekt på 45 kW och ger 735 varv per minut(grå).

All turbiner är vertikalaxlade och placerade i en gemensam öppen sump av betong.