Stäng fönster Mellerud kn, FAMSHED 1:6 STAMPENS KRAFTVERK

Beskrivning
Stampens kraftverk är uppfört vid Storån (som även kallas Stampälven) i Melleruds kommun. Anläggningen är belägen cirka en mil väster om Melleruds tätort i Höljesjöns utlopp söderut. Stampen ligger cirka 1,7 kilometer uppströms ett annat kraftverk – Forsebol – i dalgången öster om Kroppefjäll.

Både Stampen och Forsebol försörjs med vatten från sjösystemet norrut. Vattnet kommer från Teåkerssjön som via en regleringsdamm i Källsviken (där även ett sedan länge nedlagt kraftverk finns kvar) avbördas till Kabbosjön och därefter fortsätter genom en sprängd kanal ner till ovan nämnda Höljesjön.

Stampens damm är en överfallsdamm av natursten, förstärkt med betong. Intag och utskovsdel är av betong. Överfallsdelen ligger i den östra delen av vattendraget medan intaget och utskovsdelen ligger i den västra. Dammkroppen är i sin helhet cirka 20 meter lång.

Överfallströskeln är av betong som gjutits ovanpå naturstenskonstruktionen. Utskovet utgörs av en maskindriven planlucka av stål. Framför intaget till den drygt 200 meter långa ståltuben sitter ett manuellt rensat intagsgaller. De två intagsluckorna är spettluckor av stål.

Dammanläggningen skapar inte någon typisk dammsjö utan snarare en något bredare åfåra, som uppströms övergår i Höljesjön. Den bredare åfåran är drygt 200 meter lång och den vattenspegel som skapas är cirka 6 000 kvadratmeter.

Från intaget leds vattnet till kraftstationen via en 204 meter lång ståltub. I väggens genomföring in i kraftstationen sitter turbinen – en francisturbin i tryckskåp. Utloppet sker sedan via en utloppskanal, som närmast kraftverket är kantad med natursten och som cirka 50 meter nedströms förenas med avbördningsfåran.

Fallhöjden vid Stampens kraftverk är 12 meter. Utbyggnadsvattenföringen är 2,1 kubikmeter per sekund, märkeffekten är 160 kW och normalårsproduktionen är cirka 0,9 GWh (900 000 kWh).

Maskineri
Maskineriet utgörs av en francisturbin i tryckskåp. Turbinen är tillverkad 1943 av Finshyttan, med tillverkningsnummer 4560. Turbineffekten är 230 hk och varvtalet är 600 per minut. Den ursprungliga turbinregulatorn är bortmonterad och ersattes 1984 av en motviktsreglering.

Asynkrongeneratorn är en Asea MRE 906 med tillverkningsnummer 5646473. Den köptes in begagnad 1984 och var tidigare reservmotor för en kylvattenpump i Ågesta kärnkraftverk. Generatorn har en effekt på 200 kVA och dess varvtal är 510 per minut.

Kontrollutrustning är modern och en transformatorstation är uppförd i anslutning till kraftverksbyggnaden.