Stäng fönster Mariestad kn, BROKVARN 19:1 ULLERVADS KRAFTVERK

Beskrivning
Ullervads kraftverk är uppfört intill ån Tidan i utkanten av Ullervads samhälle strax söder om Mariestad. Cirka 70 meter uppströms kraftverket delar sig Tidan i tre flöden. Det södra flödet utgör en cirka 60 meter lång intagskanal fram till kraftverket. Kanalen är kantad med betong längs den norra sidan och skodd med natursten längs den södra. I betongdammen finns en eldriven renslucka som fälls med en kätting. Intaget har en planlucka av stål, intagsgallret rensas maskinellt och vattnet når turbinen via en trycksump.

Dammen är en överfallsdamm med skibord av betong. I dammtröskeln har ett urtag gjorts för att säkerställa ett visst vattenflöde som gör att fisken kan passarea förbi kraftverket och dammen. Vid höga flöden finns ett utskov intill åns norra strandkant. Detta består av en stor utskovslucka av stål. Denna är motordriven men manuellt manövrerad.

Utloppskanalen nedströms är cirka 30 meter lång och efter den går åfåran ihop i ett gemensamt flöde igen. Den första delen av utloppet utgörs av betong, sedan av en stenskoning och därefter av den naturliga åstranden.

Fallhöjden vid Ullervads kraftverk är 3,5 meter och den utbyggda vattenföringen är cirka 22 kubikmeter per sekund. Kraftverket har en effekt på cirka 400 kW och en årsproduktion på cirka 2,5 GWh.

Maskineri
Maskineriet utgörs av en fyrbladig kaplanturbin, tillverkad 1946 av KMW (AB Karlstads Mekaniska Werkstad – verkstaden i Kristinehamn). Turbinens tillverkningsnummer är 2598 och effekten är 530 hkr (ca 390 kW). Även turbinregulatorn är tillverkad 1946 av KMW. Den har tillverkningsnummer 2462 och är av typen L-100 med tryckackumulator.

Turbinaxeln är vertikal och driver en synkrongenerator med växellåda från Asea med tillverkningsnummer 2428930. Växellådan ökar turbinens varvtal på 250 varv per minut till generatorvarvtalet 600 varv per minut. Mataren är en Asea med tillverkningsnummer 2428931.

Maskinernas kulör är förändrad från en ursprunglig grön kulör till en starkt blå kulör. Kontrollutrustningen är idag en Asea standardutrustning med moderna generatorskydd. Ställverksutrustning finns i en transformatorstation intill kraftverket.