Stäng fönster Hjo kn, KISASTRÖM 2:2 KISASTRÖMS KRAFTVERK

Beskrivning
Kisaströms kraftverk är uppfört 1946 vid ån Tidan, knappt tre kilometer nedströms kraftverket Karthagen och cirka två kilometer norr om samhället Korsberga i Hjo kommun. Kraftverket hamnar i blickfånget nedanför den vägbro som går över Tidan endast ett 50-tal meter väster om kraftstationsbyggnaden. På motsatta sidan av kraftverket, precis söder om Tidan ligger gården Gamla Karstorps ladugårdsbyggnad omgärdad av betesmarker.

Dammen är en överfallsdamm/skibordsdamm av betong. Dammen är cirka 25 meter lång och vid höga flöden kan avbördningen öka med hjälp av tre spettluckor. Dammens vattenspegel är marginellt bredare än åns naturliga bredd. Stranden uppströms intagsdammen av betong är förstärkt med en invallning av sten. Utloppet från kraftverket sker direkt till ån – någon separat utloppskanal finns inte. Däremot har strandkanten närmast utloppet förstärkts med betong.

Intaget saknar luckor vid inventeringstillfället. De gamla luckorna – fyra spettluckor och en smalare trycksättningslucka – var i dåligt skick och kommer att ersättas med fem nya spettluckor av samma storlek som de ursprungliga men i stål. Intagsgallret rensas manuellt.

Fallhöjden vid Kisaströms kraftverk är endast cirka 1,6 meter. Enligt ägaren varierar fallhöjden väldigt och relativt ofta uppstår problem med bakvatten. Den utbyggda vattenföringen är ungefär 8-9 kubikmeter per sekund. Kraftverket har en årsproduktion på cirka 500 000 kWh (0,5 GWh).

Maskineri
Maskineriet utgörs av den ursprungliga kaplanturbinen med hävertuppställning. Turbinen är tillverkad 1946 av Finshyttans bruk och har tillverkningsnummer 4613. Löphjulets diameter är 1,9 meter och varvtalet är 111 varv per minut.

Turbinregulatorn finns kvar på sin ursprungliga plats i maskinhallen. Regulatorn är också en Finshyttan typ E, storlek 3,5, tillverkad 1946 med tillverkningsnummer 1433. Den fungerar idag endast som avstängare, medan regleringen av turbinen sker med modern hydraulik.

Turbinaxeln är vertikal och driver den ursprungliga trefas synkrongeneratorn från Elektromekano Hälsingborg med beteckningen GS-142/54 och med tillverkningsnummer 458809. Generatorns effekt är cirka 156 kW och varvtalet är 111 varv per minut.

Den ursprungliga mataren från Elektromekano Hälsingborg är i drift och har tillverkningsnummer 458808. Matarens spänning är 1,76 volt och strömmen är 35,2 ampere.
Kraftverkets kontrollutrustning är modern, men placerad i det ursprungliga kontrollskåpet från Siemens. Ställverksutrustning saknas.