Stäng fönster Uddevalla kn, SANKT ANNA 11 SANKT ANNA KRAFTVERK

Beskrivning
Sankt Anna kraftverk (ibland även kallat Sankt Anna Äng) är uppförd vid Bäveån cirka 500 meter uppströms Strömbergets kraftverk i Uddevalla. Även Sankt Anna ligger inom Uddevalla stad, men inte så centralt som Strömberget.

Kraftverket ägs av Uddevalla Energi AB och är lågt beläget i Bäveåns ravin. Anläggningen omgärdas av bostadsbebyggelse och precis intill kraftstationen ligger ett äldre bostadshus som fungerat som maskinistbostad. Detta kan tydligt avläsas genom den förbindelse som finns mellan bostadstomten och kraftverket.

Dammens vattenspegel är inte alls framträdande, utan utgörs snarare av att ån är marginellt bredare uppströms verket. Cirka 100 meter uppströms/österut går en vägbro över ån. Från denna bro hamnar anläggningen i blickfånget.

Nedströms verket fortsätter ån västerut. Först passerar den under en järnvägsbro, därefter ytterligare en vägbro innan den når fram till Strömbergets kraftverk i centrala Uddevalla. När ån närmar sig de centrala delarna av Uddevalla övergår den från sin naturliga karaktär till att bli en kanal, strandskodd med betong eller natursten.

Sankt Anna har en överfallsdamm av betong där även utskovströskelns sluttande del numera är av betong. Den var tidigare delvis av trä – det vill säga ett skibord. Här har en fiskväg skapats för att möjliggöra fiskens vandring uppströms. Vid höga flöden finns möjlighet att öka avbördningen ytterligare genom en extra spettlucka.

Intaget ligger intill spettluckan och utgörs av en kort intagsränna av betong. Intagsluckan är en maskinstyrd planlucka av stål som lyfts med hjälp av en kugghjulsanordning. Intagsgallret rensas maskinellt. Utloppet sker direkt i ån – endast två korta ledmurar har byggts i anslutning till utloppet.
Fallhöjden vid Sankt Anna kraftverk är 4,5 meter och den utbyggda vattenföringen är cirka 5 kubikmeter per sekund. Kraftverket har en effekt på cirka 120 kW och en årsproduktion på cirka 0,4 GWh.

Maskineri
Sankt Anna kraftverk har en kaplanturbin, tillverkad 1936 av Nohab – Nydqvist & Holm AB – i Trollhättan. Tillverkningsnummer är 80950. Turbinregulatorn finns kvar, men regleringen av turbinen har automatiserats. Turbinen driver en modern asynkron Bevi-generator från 1992. Generatorn har en effekt på 160 kW och ett varvtal på 760 varv per minut.