Stäng fönster Uddevalla kn, BÄVE-GRORÖD 2:1 GRORÖDS KRAFTVERK

Beskrivning
Groröd kraftverk är uppfört intill Bäveån drygt 4,5 kilometer öster om Uddevalla centrum. Anläggningen ligger omedelbart öster om den ena (västra) delen av Bäveåns nedre naturreservat.
Kraftverket ägs sedan 2009 av Uddevalla Energi AB:s dotterbolag, Uddevalla Kraft AB. Groröd är ett av Uddevalla kommuns fem kraftverk längs Bäveån-Risån. Det finns ytterligare ett kraftverk i vattendraget – Jädersfors kvarn, som dock är privatägd.

Groröd kraftverks vattenmagasin är relativt litet – vattenspegeln är endast cirka 0,25 hektar. Anläggningens betongdamm är konstruerad som en överfallsdamm med en cirka 30 meter lång utskovströskel. Dammkroppen är förstärkt med stödpelare av betong. Vattenmagasinet i stort sett helt omgärdat av en naturlig strandkant och av bergsklippor. Endast delen närmast intaget är kantad av betong och av natursten.

Tvärs över vattendraget finns en gångbro som leder över till dammens södra del. Där finns en smal spettlucka. Denna utskovslucka används för att kunna sänka den övre vattenytan ytterligare – det vill säga under överfallsdammens tröskel. Överfallsdammen sköter säkerställandet av ett minimiflöde i vattendraget.

Intaget är av betong och intagsluckan är en planlucka av stål. Vattnet leds till turbinen via ett kort intagskanal av betong. Intagsgallret rensas maskinellt.

Utloppet från kraftverket sker direkt i ån – i det vattenfall som bildas nedströms överfallsdammen.

Fallhöjden vid Groröd är 6 meter. Vattenflödet genom turbinen är 5 kubikmeter per sekund vid full drift. Den genomsnittliga årsproduktionen är cirka 0,5 GWh (500 000 kWh).

Maskineri
Groröd kraftverk har en kaplanturbin, tillverkad av företaget Maier KG, Brackwede, troligen år 1963. Turbinregulatorn med tillhörande oljetrycksaggregat finns kvar, men har byggts om. Regulatorn är också en Maier KG, Brackwede, men är delvis ombyggd.

Synkrongeneratorn är en Garbe Lachmeyer & CO. AG, tillverkad 1964 och av typen SM 16/120-35. Den har tillverkningsnummer 534246, effekt 260 kW (300 kVA)och ett varvtal på 375 varv per minut. Mataren finns kvar, men är tagen ur drift. Den är också en Garbe Lachmeyer & CO. AG, tillverkad 1964 och med tillverkningsnummer 540234.