Stäng fönster Färgelanda kn, STIGEN 6:3 STIGENS KRAFTVERK - NEDRE

Beskrivning
Kraftverket Stigen västra (nedre) är uppfört längs Lillån i Färgelanda kommun. Anläggningen ligger cirka tre kilometer öster om Färgelanda tätort och cirka 800 meter väster om/nedströms det kommunala bevarandeområdet Stigens textilindustrisamhälle.

Lillåns flöde kommer från de båda sjöarna Nyckelvattnet och Bovattnet. Nedströms samhället Stigen rinner ån ut i sjön Björvattnet innan den fortsätter genom Färgelanda samhälle, där den mynnar ut i Valboån.
Stigen västra är i strömriktningen det sista av Stigens totalt tre kraftverk. Det första är Stigen östra (övre). Det ligger precis vid Bovattnets utlopp och är i drift. Det andra kraftverket – Stigen mellan – är inrymt i en av fabriksbyggnaderna inne på textilindustriområdet cirka 150 meter nedströms Stigen östra. Detta är dock inte i drift.

Stigen västra uppfördes 1913. Det sammanbyggdes med ett äldre bostadshus av trä. Kraftverksdelen ligger i souterräng och är sammanbyggd med bostadshusets källarvåning.

Dammanläggningen utgörs uppströms av betong och nedströms av granit. Fördämningen skapar en vattenspegel om cirka 10 000 kvadratmeter. Utöver detta dämmer anläggningen upp ån ytterligare. Cirka 500 meter uppströms dammsjön är vattendraget betydligt bredare än det normalt är.

Dammens avbördning vid låga flöden sker genom ett slags överfall vars kapacitet vid hög vattenföring kan ökas med hjälp av en utskovslucka. Nedanför denna finns en stålränna som leder det avbördade vattnet till ån nedströms dammen. Vid höga flöden kan ytterligare två utskovsluckor öppnas – dessa är spettluckor av trä. Utöver detta finns ett bottenutskov på fyra meters djup. Detta kan användas om dammen behöver tömmas, exempelvis vid reparationer och underhåll.

Intaget har två spettluckor och ett manuellt rensat intagsgaller. Utloppet sker via ett synligt sugrör av stål direkt i åfåran, som till en början är kantad med natursten. Längre nedströms utgörs kanterna istället av den naturliga åstranden.

Fallhöjden vid Stigen västra är enligt äldre uppgifter 7,9 meter. Utbyggnadsvattenföringen är cirka 2 kubikmeter per sekund och kraftverkets generator har en installerad effekt på 95 kW. Årsproduktionen är cirka 170 000 kWh.

Maskineri
Aggregatet i Stigen västra är den ursprungliga francisturbinen i ett cylindriskt tryckskåp. Turbinen är tillverkad 1913 av Werkstaden Kristinehamn (KMV, AB Karlstads mekaniska verkstad – verkstaden Kristinehamn). Tillverkningsnummer är 840, effekten är 95 kW och varvtalet är 300 varv per minut. Även turbinregulatorn är den ursprungliga – helt i drift. Det är en svart KMV-regulator, tillverkad 6 juni 1913 och med tillverkningsnummer 515.

Synkrongeneratorn är tillverkad av Nya Förenade Elektriska AB. Effekten är 95 kW och varvtalet är 300 per minut. Tillverkningsår och tillverkningsnummer framgår inte, men enligt före detta ägaren är även generatorn från 1913. Mataren finns kvar och är i drift. Det är en Asea LB 50 med tillverkningsnummer 1496898.

Kontrollutrustningen är manuell. Även infasning sker manuellt. Ursprungliga instrument finns bevarade, medan nuvarande kontrollutrustning troligen installerades vid moderniseringen 1934.