Stäng fönster Essunga kn, KVARNTOMTEN 1:1 KROKSTORPS KVARN

Beskrivning
Krokstorps kvarn ligger vid Nossans östra strand i Essunga kommun – cirka fem kilometer sydost om Nossebro tätort och 1,5 mil norr om Vårgårda. På Nossans motsatta sida finns en såg. Den är i drift men ägs inte av kvarnens ägare.

Krokstorps kvarn är en av Nossans många vattendrivna anläggningar. Det närmaste kraftverket i drift cirka en mil nedströms är Bredöls kvarn och uppströms är det Herrljunga kvarn.

Anläggningen ligger precis intill en modern vägbro och i anslutning till en vägkorsning. Den hamnar därför i blickfånget både från bron och från länsväg 186 mellan Nossebro och E20. Endast några
meter nedströms den moderna vägbron syns fundamenten av natursten från en äldre stenvalvsbro vars körbana idag är asfalterad. Även området runt själva kvarnen är asfalterat. Huvuddelen av stenvalvsbron har rivits, men en valvbåge återstår.

Dammen är en överfallsdamm med tröskel av betong. Krönet är cirka 25 meter långt och ligger längs åns västra strandkant i anslutning till sågverket. Någon särskild vattenspegel uppströms finns inte. Där har Nossan sin normala bredd.
Sågen har en intagskanal – mot land kantad av natursten och mot ån kantad av betong. Sågens stängda intag utgörs av en sättöppning och två spettluckor av trä. Vid sidan av intaget finns även ett sättutskov för ökad avbördning vid höga flöden.

Intaget till kvarnen och kraftverket är helt modernt och ligger intill Nossans östra strand precis uppströms stenvalvsbron. Intaget av betong är beläget uppströms bron medan intagsbassängen av betong finns nedströms valvbågen. Intaget har två träluckor – en smal spettlucka för tryckutjämning och en bredare trälucka som öppnas och stängs med vinsch. Intagsgallret rensas manuellt. Utloppet sker direkt i ån.
Fallhöjden är 2,25 meter och den utbyggda vattenföringen är 2,4 kubikmeter per sekund. Märkeffekten är 28 kW och årsproduktionen är cirka 250 000 kWh per år.

Maskineri
Flertalet av kvarnens äldre maskiner finns inte kvar. Dessa har ersatts av modern utrustning, som används för att producera korngryn. Kraftverksaggregatet utgörs av en francisturbin tillverkad av Nydal 1942. Turbinen satt tidigare i Tidans ullspinneri/Westergötlands yllefabrik och installerades i Krokstorps kvarn på 1970-talet. Regleringen av turbinen sker med modern teknik. Tillverkningsnummer är inte känt, effekten är 55 kW och varvtalet ca 120 varv per minut. Generatorn är asynkron och tillverkad av tyska VEM med nummer 190810/0001 H. Den har en effekt på 55 kW och ett varvtal på 758 varv per minut.