Stäng fönster Skövde kn, SÖRBYLUND 1:5 SÖRBYLUND 1:5

Beskrivning
Sörbylund kraftverk är uppfört intill ån Ösan cirka 1,5 kilometer sydväst om samhället Ulvåker i Skövde kommun. Den gamla kraftverksbyggnaden är med sin timmerstomme och utformning ovanlig i sitt slag.
Anläggningen ligger 200 meter väster om Västra stambanan.

Dammen är en överfallsdamm. Den är uppdelad i en intagsdel åt väster och en avbördningsdel åt öster.
Över både intagsdelen och utskoven sträcker sig en hängverksbro av trä med mellanpelare av natursten, förstärkta med betong.

Överfallsdammen har tre stora överfall med sättar samt två stora lucköppningar med spettluckor.

Intagsdelen är av betong och vattnet leds in till kraftverkets trycksump via en cirka 19 meter lång ståltub med en diameter på 1,25 meter. Intagsgallret rensas manuellt. Utloppskanalen nedströms kraftverket är cirka 200 meter lång innan den ansluter till den naturliga åfåran. Kanalsidorna är dels skodda med natursten dels av betong. Längre nedströms saknas strandskoning.

Fallhöjden vid Sörbylunds kraftverk är 4,0 meter, den utbyggda vattenföringen är 2,5 kubikmeter per sekund, märkeffekten är 85 kVA och årsproduktionen är cirka 300 000 kWh.

I anslutning till kraftverket finns maskinistbostaden bevarad.

Maskineri
Maskineriet utgörs av en vertikal kaplanturbin tillverkad på Nohab 1935 med tillverkningsnummer 80815. Den var Nohabs tredje kaplanturbin. Turbinens effekt är 74 kW och varvtalet är 500 varv per minut.
Turbinregulatorn är också en Nohab, typ G med tillverkningsnummer 588. Synkrongeneratorn är en Asea. Den har typbeteckning GSA 84, effekten 85 x 0,8 kW och varvtalet 500 varv per minut. Mataren är en Asea LSB 40 med tillverkningsnummer 749531.

Regleringen av anläggningen sker numera med modern teknik – men med såväl kabeldragningar som reglerutrustning dold. Kontrolltavlan av marmor är bevarad på sin ursprungliga plats.