Stäng fönster Bengtsfors kn, STAMPEN 1:1 TAXVIKENS KRAFTVERK

Beskrivning
Taxvikens kraftverk är uppfört 1931 vid Stenebyälven mellan sjöarna Iväg och Laxsjön. Kraftverket ligger cirka fem kilometer väster om Dals Långed och cirka tio kilometer söder om Bengtsfors.

Dammen är av betong och belägen i ett smalt bergspass. Avbördningen från sjön Iväg sker via tre utskovsluckor av stål samt en öppning med sättar. Endast några meter uppströms dammen ligger två broar – en modern betongvalvsbro och en äldre stensvalvsbro. Vattenspegeln uppströms broarna är cirka ett halvt hektar.

Kraftverket har två intagsluckor. Intagsgallrets rensas maskinellt. Vattnet leds från intaget fram till kraftstationen via en cirka 180 meter lång ståltub från 1976. Utloppet sker direkt till ån – endast en kort ledmur av betong skiljer utloppsflödet från utskovsfåran.
Fallhöjden vid Taxviken är 14 meter. Den utbyggda vattenföringen är 3 kubikmeter per sekund. Kraftverkets märkeffekt är 350 kVA och normalårsproduktionen är cirka 2 GWh.

Maskineri
Maskineriet utgörs av en dubbel francisturbin i tryckskåp. Turbinen är tillverkad 1931 av KMW (AB Karlstads Mekaniska Werkstad – verkstaden i Kristinehamn) och har tillverkningsnummer 2123. Turbinen renoverades 1974 av Undenäs mekaniska verkstad. Turbineffekten är 400 hk och varvtalet är 600 varv per minut. Den ursprungliga turbinregulatorn är bortmonterad och har ersatts av en motviktsreglering.

Synkrongeneratorn är en Asea från 1931 med typbeteckning GA107. Tillverkningsnummer är 575690, effekten 350 kVA och varvtalet är 600 varv per minut. Generatorn är 2007 ändrad av företaget Bevi, Blomstermåla. Mataren från Asea finns kvar, men är tagen ur drift. Den har ersatts av en statisk matare. Kraftverkets kontroll- och överföringsutrustning är moderniserad i sin helhet.

Källor:
Kulturmiljöprogram för Bengtsfors kommun 1994