Stäng fönster Bengtsfors kn, KRÅKVIKEN 1:24 SKÅPAFORS KRAFTVERK

Beskrivning
Skåpafors kraftverk ligger i anslutning till pappersbruket Rexcell – ett företag som tillverkar mjukpapper och som är ett fristående helägt dotterbolag till Duni AB. Skåpafors kraftverk har dels en äldre dels en modernare kraftstation. Den äldre är byggd 1928 och den yngre 1981.

Anläggningen har sjön Östra Silen som sitt huvudmagasin. Östra Silen avbördas vid kraftverket Krokfors ner till Västra Silen. Från Västra Silen finns sedan två huvudfåror där avbördningen sker. Den ena är regleringsdammen vid Gustavsfors och den andra är regleringsdammen Skifors. Vid normala flöden går vattnet huvudsakligen via Skifors ner i sjön Svärdlången, via Skåpafors damm och kraftverk och sedan ut i sjön Laxsjön. Vid höga flöden i Västra Silen sker avbördningen även via Gustavsfors som leder ner i sjön Lelång.

Skåpafors kraftverks vattenvägar utgör således förbindelsen mellan de båda sjöarna Svärdlången och Laxsjön. Vattenspegeln uppströms är cirka 1,3 hektar. Över denna dammsjö sträcker sig två broar – dels länsväg 164 dels en mindre och äldre bro där den gamla landsvägen gick.

Skåpafors damm är en betongdamm med två utskovsluckor av stål och med en relativt grund sättöppning i väster. Intaget i öster ligger i anslutning till en fristående byggnad som inrymmer intagsluckan – en maskindriven sektorlucka. Intagsgallret rensas maskinellt. Vattnet leds via en cirka 60 meter lång bergstunnel till en cirka 90 meter ståltub. Denna förgrenar sig i tre delar in till kraftverkets tre turbiner.

Utloppet sker via en cirka 300 meter lång utloppskanal som fortsätter genom fabriksområdet och ut i Laxsjön. Utskovsfåran väster om kraftverket går ihop med utloppskanalen i Laxsjön knappt 450 meter nedströms dammkroppen.

Fallhöjden vid Skåpafors kraftverk är 19 meter och den utbyggda vattenföringen är 11,5 kubikmeter per sekund. Kraftverkets märkeffekt är 1 900 kW och normalårsproduktionen är cirka 9,3 GWh.

Maskineri – den äldre stationen
Det finns två likadana aggregat i den äldre stationen. Båda är av typen tvillingfrancis i varsitt cylindriskt tryckskåp. Turbinerna är tillverkade 1948 av Finshyttan. Tillverkningsnummer är ej klarlagt. De har en effekt på 580 hk vardera och ett varvtal på 750 varv per minut. Turbinregulatorerna är borttagna och regleringen sker sedan 1993 gasfjäder för den så kallade G4 och med motvikt för G5.

Båda synkrongeneratorerna är av märket Asea och tillverkade 1948. De har tillverkningsnummer 164436 (G4) och 3489427 (G5). Typbeteckningen är G28 respektive GA 106. Båda har en effekt på 500 kVA och ett varvtal på 750 varv per minut.
Kontrollutrustningen är modern. Ställverksutrustning finns i stationsbyggnaden och en transformator finns utanför.

Maskineri – den yngre stationen
I den moderna stationen är turbinen en enkel francis, tillverkad av Undenäs 1961 och ombyggd 1981. Turbinens effekt är 1 500 kW och varvtalet är 262 varv per minut. Regleringen av francisturbinen sker med ett hydrauliskt pådrag från Nässjö Turbin. Turbinen driver en asynkron Aseagenerator från 1981. Generatorn har tillverkningsnummer 7208298 och typbeteckning MBR 630 M. Effekten är 1 800 kW och varvtalet är 755 varv per minut.

Källor:
Ägaren - Vattenfall vattenkraft AB
Länsstyrelsens webbGIS-karta
Om elkraften i Väster, Lars-Eric Hansson (1999)
Dalsländsk industrimiljö - en bildkavalkad, Erik Wegraeus och Erik Björnänger. Artikel i Hembygden - Dalslands Fornminnes- och Hembygdsförbunds årsskrift 1972