Stäng fönster Mariestad kn, GAMLA STADEN 4:3 MARIESTADS STADSKVARN

Beskrivning
Mariestads stadskvarn – vars kvarnverksamhet är nedlagd och som idag inrymmer två vattenkraftsaggregat – ligger vid ån Tidan mitt inne i centrala Mariestad cirka en kilometer uppströms Tidans utlopp i Vänern.

Vattenmagasinet uppströms är inte särskilt framträdande utan utgörs egentligen av en cirka 15 000 kvadratmeter stor yta där Tidan är något bredare.

Dammbyggnaden ligger i åns västra del. Den utgörs dels av en överfallsdamm med en cirka 50 meter lång tröskel av betong dels av en utskovsdel med sex relativt stora planluckor av stål. Vid höga flöden kan avbördningen ökas med hjälp av dessa luckor som är indelade tre och tre mellan äldre avdelare/fundament av kallmurad natursten.

Intaget till kraftverket/kvarnen sker via en cirka 100 meter tilloppskanal i åfårans östra del. Kanalen har till en början naturliga strandkanter, men är närmare intaget kantad med murad natursten. Intaget har sex spettluckor av stål. Vid höga flöden och vid isbildning kan avbördningen ökas ytterligare via fyra spettluckor av trä i tilloppskanalens västra del. Vattnet leds via en murad utskovskanal ner till strömfåran. Intagsgallret rensas manuellt och vattnet når turbinerna via två överbyggda turbinsumpar av betong.
Utloppet sker via en knappt 100 meter lång utloppskanal, som till en början är skodd med en naturstensmur och längre nedström övergår i en naturlig strandkant.

Fallhöjden vid Mariestads stadskvarn är 2,5 meter och utbyggnadsvattenföringen är 6 kubikmeter per sekund. Kraftverkets två aggregat har en effekt på 110 kW och normalårsproduktion på cirka 0,6 GWh (600 000 kWh).
Stadskvarnen är försedd med q-bestämmelse i detaljplanen. Den har dessutom rivningsförbud.

Maskineri
Av kvarnens maskiner återstår ingenting. Kraftverkets maskineri utgörs av två stycken francisturbiner – en större och en mindre. Den större är tillverkad av KMV (Karlstads Mekaniska Verkstad) och den mindre av Nydals, Jönköping. Det större aggregatet har en effekt på 62 kW. Asynkrongeneratorn är tillverkad av finska Oy Strömberg Ab. Det mindre aggregatet har en effekt på 48 kW. Asynkrongeneratorn är tillverkad av Siemens och har tillverkningsnummer 978010.

All reglering sker med modern teknik.