Stäng fönster Skövde kn, LUNNE 9:1 LUNNE (TIDAN) KRAFTVERK

Beskrivning
Lunne kraftverk är uppfört längs ån Tidans södra strand cirka 700 meter öster om orten Tidans centrum. Dammkrönet är cirka 90 meter långt. Vattenspegeln är trots detta inte särskilt vidsträckt utan övergår ett 100-tal meter uppströms i åns normala bredd. Över dammkroppen leder en gångbro som utgör en förbindelse mellan åns norra och södra strand.

Dammen är en överfallsdamm av betong med kraftiga stödpelare. Den har en cirka 2,5 kilometer lång invallning längs den södra åkanten, detta efter en nivåhöjning. Avbördningen kan vid höga flöden utökas med hjälp av två stora maskinellt drivna planluckor samt sju sättöppningar. Dammkroppens utskovs-och intagsdel skiljs åt av en betongavdelare. Intaget sker direkt från dammen via en kort inloppskanal. De elva intagsluckorna – åtta till det ena intaget och tre till det andra – är svagt välvda och av stål. Gallren rensas maskinellt.

Dammens utformning delar upp ån i tre flöden – utskovet åt norr samt de två intagen åt söder. Nedströms kraftverket har på så sätt två kvarnholmar skapats. Kraftverkets utlopp utgörs av två kanaler, skodda med natursten närmast stationsbyggnaden. Längre nedströms saknas strandskoning. Utloppen och utskovsfåran går sedan samman i ett gemensamt flöde knappt 120 meter nedströms kraftverket.

Fallhöjden vid Lunne kraftverk är 3,0 meter och den utbyggda vattenföringen är ungefär 15 kubikmeter per sekund. Kraftverkets märkeffekt är 380 kW och har en årsproduktion på cirka 1,9 GWh.

Maskineri
Maskineriet utgörs av två aggregat. Det ena är en vertikal kaplanturbin tillverkad 1934 av KMW (AB Karlstads Mekaniska Werkstad – verkstaden i Kristinehamn) med tillverkningsnummer 2217. Effekten är 236 kW och varvtalet är 250 varv per minut. Turbinregulatorn är inte längre i drift. Generatorn är en Asea synkrongenerator med beteckning GSA 137 och med tillverkningsnummer 679315. Effekten är 238 kW och varvtalet 250 varv per minut. Mataren är tagen ur drift.

Det andra aggregatet är en vertikal francisturbin Finshyttan med diametern 1,8 meter. Denna turbin har flyttats till Lunne från ett annat kraftverk. Effekten är 145 kW och med en växellåda ökas varvtalet från turbinens 120 varv per minut till generatorvarvtalet 1 000 per minut. Generatorn är asynkron och tillverkad av Bevi i Blomstermåla. Den har en effekt på 150 kW.

Hela anläggningen är moderniserad, men de äldre kontrollskåpen finns kvar på sin ursprungliga plats. Det gör även kontrollpanelen av marmor. Den är dessutom delvis i drift.