Stäng fönster Alingsås kn, ORMÅS 1:12 TORSKA KRAFTVERK

Beskrivning
Torska kraftverk är uppfört intill sjön Ömmerns västligaste vik cirka 3,5 kilometer sydöst om Tollered. Anläggningen ligger nedsprängd i berget. Endast en mindre överbyggnad över schaktet samt intaget med tillhörande sektorlucka syns i marknivå. Kraftverket ägs av Vattenfall vattenkraft AB och är det högst belägna av de tre kraftverk som Nääs Fabriks AB lät uppföra för att förse fabriken med kraft.

Torska kraftverks vattenmagasin utgörs av sjön Ömmern. Cirka 75 meter från intaget finns en betongdamm med fyra utskovsluckor som kan avbörda sjön om kraftverket står still – eller vid höga flöden. Strax uppströms betongdammen finns rester av en äldre naturstensdamm. De fyra planluckorna är av stål och när dessa är öppna leds vattnet via en cirka 100 meter lång utskovskanal ner till sjön Höljen som i sin tur har sitt utlopp via en fåra ner till sjön Torskabotten.

Intaget till Torska kraftverk sker direkt från sjön Ömmern och har ingen dammkropp. Intagsbassängen är insprängd i berget och klädd med gjuten betong. Intagsluckan är en fjärrstyrd sektorlucka. Intagsgallret rensas manuellt. Vattnet leds via en sprängd intagstunnel in i ett störtschakt där det får falla tio meter ner till turbinen som är placerad längst ner i botten på den underjordiska kraftstationen.

Utloppet sker via sprängd 350 meter lång tunnel, som går under den lilla sjön Höljen en sträcka av 60 meter och sedan mynnar ut i sjön Torskabotten. Tunneln är tre meter bred i botten och 2,4 meter hög i valvhjässan. Väggarna är lodräta och två meter höga. Vid mynningen finns tre träluckor som kan stängas när utloppstunneln behöver tömmas på vatten.

Fallhöjden vid Torska kraftverk är 11 meter och vid full drift är vattenflödet genom turbinen 5,2 kubikmeter per sekund. Märkeffekten är 540 kVA och normalårsproduktionen är cirka 1,3 GWh (1 300 000 kWh).

Maskineri
Torska kraftverk har en kaplanturbin, tillverkad 1954 av Nohab – Nydqvist & Holm AB – i Trollhättan. Beställningsnummer är 5402-0547. Turbinens effekt är 430 kW och varvtalet 500 varv per minut. Den ursprungliga turbinregulatorn, tillverkad 1954 av Nohab, finns kvar men är ombyggd. Den är av typen TRV-5, har beställningsnummer 5042-0540 och maskinnummer 879.
Den ursprungliga generatorn är i drift, men mataren är borta. Generatorn är tillverkad 1954 av Asea. Den har nummer 3444833, är av typen GSA 126, effekten 540 kVA och varvtalet 500 varv per minut.

Källor:
Ägaren - Vattenfall vattenkraft AB