Stäng fönster Essunga kn, BREDÖL 1:5 M.FL. BREDÖLS SÅG OCH KVARN

Beskrivning
Bredöls såg och kvarn ligger vid Nossans östra strand i Essunga kommun – cirka en mil söder om Grästorp och cirka fem kilometer norr om Nossebro. Sågen och kvarnen inrymmer varsitt relativt modernt kraftverksaggregat.

Kvarnen ligger knappt 250 meter uppströms sågen. Mellan dessa båda anläggningar finns även en mejeribyggnad bevarad. Det före detta mejeriet – som var det första andelsmejeriet i Skaraborg och ett av de första i landet – anlades 1888 och lades ner i mitten av 1940-talet. Idag fungerar det som ostlager.
Bredöls såg och kvarn är två av Nossans många vattendrivna anläggningar.

Kvarnen
Anläggningen ligger precis nedströms en vägbro och ses därför tydligt från vägen. Uppströms vägbron delar Nossan upp sig i tre strömfåror och det är den östra fåran som nyttjas av kvarnens kraftverk. Någon utpräglad dammsjö finns inte uppströms kvarnen. Ån är cirka 20 meter bred från Bredöl upp till Nossebro.

Dammen är en överfallsdamm med tröskel av betong. Krönet i den östra fåran är cirka tio meter. Några utskovsluckor för ökad avbördning vid höga flöden finns inte – endast ett urtag i dammtröskeln. Intaget har tre spettluckor av trä och ett manuellt rensat intagsgaller. Träsumpen är överbyggd med träplankor. Utloppet sker direkt i ån som går ihop i ett gemensamt flöde endast ett fåtal meder nedströms kvarnen.
Fallhöjden är 1,8 meter och den utbyggda vattenföringen är 1,8 kubikmeter per sekund. Märkeffekten är 25 kW och årsproduktionen är cirka 200 000 kWh per år.

Sågen
Vid sågen behåller Nossan ett gemensamt flöde. Där finns en överfallsdamm med en tröskel om cirka 35 meter. Uppströms – mellan sågen och kvarnen – finns en cirka 0,7 hektar stor vattenspegel.
Anläggningen ligger i blickfånget från vägen mellan Grästorp och Nossebro. Där gör Nossan en skarp sväng så att en cirka 1 hektar stor vattenspegel bildas.

Intaget till sågen sker via en mycket kort intagskanal. Där finns ett manuellt rensat intagsgaller samt två intagsluckor – spettluckor av trä. Utloppet sker i en kort kanal, som därefter mynnar ut i ån.
Fallhöjden är cirka 1,8 meter och den utbyggda vattenföringen är 1,8 kubikmeter per sekund. Märkeffekten är 25 kW och årsproduktionen är cirka 200 000 kWh per år.

Maskineri
Enligt Svenska kvarnar (1940) fanns i kvarnen tre stenpar, en dubbel valsstol, en havrekross, ett fullständigt rensverk samt en utsädesrens. Förmalningsutrustningen finns inte kvar. I kvarnen bedrivs idag – utöver el-produktion – yrkesmässig rensning av utsäde.

Kvarnens kraftverk består av en francisturbin KMV, som har renoverats på Hällarydsturbiner och som sattes in 1988. Turbinen driver en generator Bevi nummer 8810 av typen SKF 280 M-8. Effekten är 45 kW och varvtalet är 735 varv per minut.

Sågverkets ramsåg är i drift. Den är tillverkad av Söderhamn verkstäder AB. Den kommer från Fredriksnäs Säteri utanför Valdemarsvik och har monterats och satts i drift i Bredöls såg av dess nuvarande ägare. Utöver ramsågen finns kantverk, flistugg och komplett utrustning för bladskötsel.

Sågverkets kraftverk består av en francisturbin från KMV (Karlstads mekaniska verkstad – verkstaden Kristinehamn) med ett löphjul från Alvesta mekaniska verkstad. Installationen gjordes 1991. Generatorn är en Bevi nummer 9110 av typen SKG 280 S8. Effekten är 37 kW och varvtalet är 737 varv per minut.

Källor:
Ägarna