Stäng fönster Färgelanda kn, DYRTORP 2:1 DYRTORPS KRAFTVERK

Beskrivning
Dyrtorps kraftverk är uppfört intill Valboån cirka en kilometer sydväst om Färgelanda tätort. Valboåns dalgång utgör riksintresse för kulturmiljövården. Kraftverket har inget vattenmagasin utan nyttjar det kontinuerliga flöde som Valboån medger. Fram till kraftverkets dammanläggning omges ån av naturliga relativt branta sluttningar. Endast en kort sträcka närmast intaget är sprängd och övergår därefter i en intagskanal av betong.

Dammen utgörs i öster av stenblock som har förstärkts med betong. Dammkoppens västra del är en överfallsdamm av betong med en cirka 20 meter lång utskovströskel. I anslutning till denna finns två utskovsluckor som kan öppnas för att öka avbördningen vid höga flöden och för att förse forssträckan med vatten vid låg vattenföring.

Intaget är av betong och har en planlucka av stål samt fyra spettluckor av trä. Intagsgallret rensas i dagsläget manuellt, men kraftverksbyggnadens ena gavel är konstruerad för att bereda plats åt en numera borttagen maskindriven gallerrens.

Utloppet från kraftverket är delvis av natursten delvis av betong. Utloppsfåran går ihop med huvudfåran cirka 50 meter nedströms kraftverket.

Fallhöjden vid Dyrtorp är 4,5 meter. Den utbyggda vattenföringen är inte klarlagd. Den genomsnittliga årsproduktionen är cirka 1,0 GWh.

Maskineri
Dyrtorps kraftverk har två aggregat. Dessa är relativt moderna och beskrivs inte närmare här. Även kraftverkets kontrollutrustning är modern.

Källor:
Ägaren