Stäng fönster Motala kn, INNERSTADEN 1:332 MOTALA KYRKA

Beskrivning
Den äldsta kända kyrkan i Motala var uppförd av sten sannolikt under 1200-talets första hälft. En ny kyrka uppfördes 1774 med återanvändning av den äldre kyrkans södra och sydöstra murar. Kyrkan försågs först 1846 med ett nygotiskt torn i väster. Tornet om- och påbyggdes i samband med en större renovering 1952-53 under ledning av Kurt von Schmalensee. Kyrkan har ett rektangulärt långhus med ett i öster något smalare femsidigt kor, sakristia på norra sidan och torn i väster. De vita fasaderna är slätputsade. Fönsteröppningarna, som i samband med tornets uppförande gjordes spetsbågiga, är symmetriskt placerade och sedan 1952 försedda med antikglas i stålbågar. Långhuset täcks av ett brutet kopparklätt sadeltak med två avsatser. Huvudingången är via tornet i väster, men en ingång finns även på södra sidan. Kyrkan, har såväl exteriört som interiört, förändrats vid ett flertal tillfällen.

Kyrkogården
Kyrkogårdens nuvarande utseende härstammar framför allt från en omläggning 1964 av trädgårdsarkitekt Sven A Hermelin i Stockholm och arkitekt Kurt von Schmalensee i Norrköping. Kyrkogården omgärdas dels av en stenmur och dels av kättingar på granitstolpar. En ny kyrkogård anlades 1865 några hundra meter norr om kyrkan.

En fullständig beskrivning och historik av kyrkogården redovisas i separat rapport från utförd kyrkogårdsinventering.