Stäng fönster Ulricehamn kn, STARHESTER 1:4 KÖLINGAREDS MISSIONSHUS

I slutet av 1800-talet hölls bönemöten och söndagsskola i hemmen i Kölingared. 1898
köpte Karl Svensson från Malmbäck gården Starhester i Kölingared. Han lät uppföra ett missionshus på sin mark. Prins Oscar Bernadotte bodde i Mullsjö sommaren 1902 och bidrog med medel till byggandet. Redan från början stod missionshuset öppet för alla kristna samfund och missioner. Karl Svensson var själv ledare för verksamheten. 1911 bildades Kölingareds Missionsförening av 46 personer. I början av 1920-talet förde missionsföreningen en tynande tillvaro, men 1927 skedde en nystart, och under 1930-talet var verksamheten livlig.
Huset torde ursprungligen ha bestått av en enda sal, men senare har det byggts om så att det nu består av en stor sal, en liten sal samt en förstuga.
Husets tak har bytts ut fyra gånger under de gångna 100 åren, och huset har målats om 5 - 6 gånger, senast 2002 inför 100-årsjubileet. Vad som skall hända med missionshuset i framtiden är oklart. Församlingen består för närvarande endast av två personer bosatta på annan ort, men en viss mötesverksamhet bedrivs fortfarande.