Stäng fönster Ängelholm kn, BARKÅKRA 53:1 BARKÅKRA KYRKA

Gamla kyrkogården, historik
Den äldsta delen av kyrkogården är liten med kyrkan i mitten. Troligtvis har det funnits en mur runt kyrkogården sen 1600-talet.
I början av 1800-talet beskrivs kyrkogården vara planterad med ask och kastanj och marken är utbetad av svin. I början på 1900-talet beskrivs kyrkogården ha ojämn mark med ovårdade gravkullar och håligheter på norrsidan som skulle utjämnas. Nya gångar anlades.
I slutet av 1960-talet anlades urnlund på gamla kyrkogården. Den gamla muren revs och flyttades så att även nya delen blev muromgärdad.

Nya kyrkogården, historik
Gamla kyrkogården blev alldeles för liten och 1877 invigdes den nya kyrkogården på andra sidan landsvägen åt öster. Denna har sedan utvidgats åt söder och öster under 1920-,1940-, och 1960-tal. 1922 anlades begravningsplats för kustsanatoriets patienter. Under 1930-talet byggs murar i norr och längs vägen i väster på nya kyrkogården.
Minneslunden anlades i slutet av 1980-talet och omgestaltades 2002 av Pål Reijer. Askgravlund anlades 2004 och den utvidgades 2015.
2006 inrättas ett lapidarium efter ritningar av kyrkogårdsvaktmästare Cecilia Svensson i ett utvidgat område väster om kyrkan.

Gamla kyrkogården är omgärdad av en murad gråstensmur avtäckt med tegelpannor och en trädkrans av kastanj. Mot norr finns en murad stiglucka, en överbyggd port som leder till Övragårds ägor. Smidesgrindar finns i övriga väderstreck. Kyrkan omges av singel förutom från parkeringen till huvudentrén där en gång med betongplattor ligger och nordöstra hörnet som är grässått. Gravstenarna står delvis i gräs, andra är omgärdade av buxbom och singel, enstaka platser har sten- eller järnomfattning. Gångarna mellan kvarteren är gräsbesådda. Bland stenarna finns höga obelisker, stenar utformade som trädstammar blandat med nyare låga och breda stenar. Titlarna är övervägande lantbrukare men närheten till havet märks med titlar som skeppare. En anmärkningsvärt sorglig sten visar en familj med nio barn som alla dog i ung ålder.

Nya kyrkogården på andra sidan landsvägen är stor i jämförelse med den äldre. Nya kyrkogården är omgärdad av murad gråstensmur avtäckt med tegelpannor och en trädkrans av kastanj, lindar och nyplanterade lönnar. Grindar finns i norr och väster. En bred huvudgång går från entrégrinden i väster till ett stort träkors från 1968 längst i öster. Ingångarna till nya och gamla kyrkogården ligger mittemot varandra. Gångarna är belagda med singel. Nya kyrkogården innehåller flera olika delar. Äldsta delen är uppbyggt enligt sent 1800-tals ideal med singel och buxbomsgravar. Flera platser är dock återlämnade och grässådda.
Nästa etapp är uppbyggd med gravstenar placerade längs långa rygghäckar av avenbok enligt 1930-tals ideal. Platserna är buxbomsomgärdade. Stenarna är mestadels horisontella. Ett område utan personliga stenar är begravningsplats för alla som dog på kustsanatoriet i Vejbystrand. En stor sten omgiven av en cirkel av buxbom och raka buxbomsgångar och gräsmattor i fyra väderstreck.
Längst i öster ligger askgravlunden med ljusbärare och stående granitskivor med namnbrickor. Minneslunden i sydöst är omgiven av idegranshäck och rhododendron och innehåller ljusbärare och en sten. I södra delen av kyrkogården finns urnkvarter avdelade med idegranshäckar. Urnkvarterens små gravplatser har singel och omgärdas med sten, gångarna är grässådda.

Byggnader på kyrkogården
Inga byggnader finns på kyrkogården men strax utanför på parkeringen finns ett bårhus från 1944 ritat av Eiler Græbe och ett redskapshus från 1970. Båda husen är vitputsade med sockel av natursten och har sadeltak med tegelpannor. Norr om nya kyrkogården finns ett personalhus/förråd/garage till kyrkogårdsförvaltningen. Fasaden är klädd med liggande gul träpanel.

Se även beskrivning av Barkåkra kyrkomiljö under Miljöer.

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg& Ingrid Sjöström, RAÄ, 2015