Stäng fönster Ängelholm kn, HJÄRNARP 7:1 HJÄRNARPS KYRKA

Beskrivning
Den äldre kyrkogården omger kyrkan. Kyrkogården utökades åt söder troligen i mitten av 1800-talet. En utvidgning väster om kyrkan på andra sidan landsvägen gjordes troligen i början av 1900-talet. På 1970-talet utvidgades den gamla delen österut med en ny del. 1980 anlades urnlunden och 1992 minneslunden på nya delen och 2014 askgravlund och askgravplats längst i väster på kyrkogården på andra sidan landsvägen.

Kyrkogården delas av landsvägen, kyrkans huvudentré ligger mycket nära vägen.
Kyrkogården har tre delar. Den äldre delen norr och söder om kyrkan, en del på andra sidan landsvägen och en nyare utvidgad del öster om kyrkan.
Äldre delen runt kyrkan omges av en stenmur utan bruk. Mot norr är muren en stödmur mot den lägre marken utanför. Mot väster och landsvägen är muren av huggen sten. Lönn och kastanjer omger kyrkogården mot norr, söder och öster. Kyrkan omges av gångar med singel. Gravstenarna är dels stående i gräs och andra är gravplatser omgivna av buxbom. Trumpetaren Arne Lamberth är begravd här och stenen pryds av en trumpet.

Den äldre kyrkogården och den utvidgade delen åt öster delas av en bred gång som delvis är belagd med asfalt och delvis singel.
Den nya delen i öster är planerad med långa raka rygghäckar av idegran i nord sydlig riktning mellan gräsmattor. Gravstenarna, placerade intill häckarna, har en liten planteringsyta framför stenen. Ett kvarter är planerat som urnlund med åtta grupper av gravar placerade med ett träd i mitten av varje grupp. Betongsten ligger på gångarna i urnlunden.
En gång med en lindallé leder från kyrkan till minneslunden i öster. Den är omgiven av en häck och innehåller vattenspegel, sten och ljushållare. Norr om minneslunden ligger bönekapellet från 2008.

Kyrkogården väster om landsvägen är omgärdad av lindar och en häck.
Stenarna står huvudsakligen i gräs, någon enstaka har buxboms- eller steninramning.
Stenarna är en blandning av äldre stenar utformade som tex en trädstam och nyare lägre horisontella stenar. Längst i väster i en träddunge är 2014 anlagt askgravlund och askgravplats. Granitplattor i rad i gräset markerar gravplatser. En granitpelare finns för namnbrickor. Ett lapidarium omgivet av en bokhäck är anordnat i söder.

Byggnader på kyrkogården
I kyrkogårdens östra del finns ett bönehus, S:t Stefanos kapell, från 2008. Det är vitputsat och sadeltaket är täckt med skiffer.

I öster ligger också ett förråd. Det är putsat, omålat och sadeltaket är täckt med plåt.

På kyrkogården, på andra sidan landsvägen, finns ett bårhus. Det är vitputsat, har ett pyramidtak täckt med skiffer och kopparklädd port.

Se även Hjärnarps kyrkomiljö under Miljöer.

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg& Ingrid Sjöström, RAÄ, 2015
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008
Kyrkobyggnader 1760-1860, del 1, Skåne och Blekinge. Riksantikvarieämbetet m.fl, 1989
Underhållsplan för Hjärnarps kyrka 2008-10-01, Itark Arkitektkontor AB,
Hjärnarps historia, Sven Rydenfelt, stencil på Hjärnarps bibliotek
Torpinvntering, Ängelholms kommun, 1980
Ängelholmsboken 2014, artikel ”1800-talets kyrkoliv”, Ängelholmsbygdens lokalhistoriska förening, 2013
Skånes medeltida dopfuntar, Lars Tynell 1915