Stäng fönster Ängelholm kn, TÅSTARP 36:1 TÅSTARPS KYRKA

Beskrivning
Kullen där Tåstarps kyrka ligger användes redan under hednisk tid som religiös plats. När den romanska kyrkan uppfördes gjordes offerplatsen om till kyrkogård, och en offersten blev hörnsten i grundmuren. På ägomätningskartan från 1706, och den från laga skiftet 1832, ligger kyrkogården i byns västra utkant. Den är rektangulär och mur-omgärdad med ingångar i nordvästra och -östra hörnen. Genom avsöndring förvärvar man 1905 marken på höjden väster om kyrkogården, samtidigt som folkskolan byggs vid kullens fot. På äldre kort syns hur kyrkogården gjorts om enligt sena 1800-talets ideal med häckavgränsade gravplatser. På 1930-talet expanderas kyrkogården österut.
I östutvidgningens norra hörn finns idag urngravplats och minneslund.

I början av 2010-talet anlitas landskapsarkitekt Anna Shine för att restaurera kyrkogården. Vissa gångar omgestaltas och träd och buskar nyplanteras i syfte att förstärka rumskänslan och öka variationen på kyrkogården. Några grusade kvarter grässätts för att underlätta skötseln. Buxbomen som drabbats av buxbomssot tas konsekvent bort och ersätts delvis av kantsten som yttre avgränsning av gravplatserna.

Beskrivning
Kyrkogården ligger högt belägen på en kulle vid byns västra infart. Från kyrkan har man utsikt över åkermarken i väster. På kullen växer bl.a. lönn, bok, ask, kastanj och lind, som bildar en tät ridå mot byn och landsvägen. Kyrkogården nås via en brant, trädkantad grusväg, som går rakt upp mot kyrkogården från vägkorset vid byinfarten, eller via parkeringen på kyrkoanläggningens norra sida. Söder om kyrkan slingrar en väg upp till förrådsbyggnaden och avfallsstationen precis utanför kyrkogårdsmuren.

Den äldre delen av kyrkogården omges av en kallmur. Huvudentrén i väster har ett tredelat grindparti i sirligt gjutjärn innanför gjutjärnsstolpar, medan den i norr har en likartad dubbelgrind innanför granitpelare. Från de båda ingångarna leder grusgångar upp mot tornet och sakristian. Gravkvarteren är genomgående grästäckta med några nyplanterade träd fritt utplacerade. Gravstenarna står i rader, inramade av stenkanter eller utan yttre avgränsning. Många gravplatser är vakanta. Arbete pågår med att omgjuta och dubba de idag många liggande stenarna. I gravmaterialet dominerar medel-höga, svarta granitstenar med kors eller bruten topp och delade socklar, typiska för tiden runt förra sekelskiftet. Bland gravvårdarnas titlar märks ett flertal lantbrukare, liksom någon folkskollärare och sparbankskamrer från Tåstarps storhetstid, men det finns även många stenar utan titel. Den äldsta stenen är en skånsk kalkstensvård från 1813. I nordvästra hörnet finns ett enkelt lapidarium med bl.a. några järnkors.

På östra sidan om kallmuren kring den äldre kyrkogården finns en utvidgning, som i norr, söder och öster inramas av en krans med hamlade lindar. Träden står på en låg slänt som bildar gräns mot det omgivande landskapet. Mot parkeringen finns en entré med murade, granitavtäckta pelare och gallergrindar i gjutjärn. Gravplatserna är omväxlande grässatta och grustäckta, med stenkanter som yttre avgränsning mellan grusgravarna och -gångarna. Gravkvarteren skiljs av avenbokshäckar. Grusgravarna har vårdarna placerade med ryggarna mot häckarna i öst-västlig riktning, gräsgravarna står fritt åt motsatt håll. Gravstenarna är låga och maskintillverkade i röd eller svart granit. I norr finns en urngravplats i form av en buxbomsinramad och trädsatt halvcirkel, mot vilken gravstenarna står samlade. I nordöstra hörnet ligger en minneslund inramad av en bokhäck. I mitten finns en gräsrundel med minnessten och ljusbärare.

Byggnader på kyrkogården
På parkeringen finns ett litet bårhus med vitputsade, murade väggar, granitsockel och tegeltak. Söder om kyrkogården finns en förråds- och toalettbyggnad klädd med grönmålad lockpanel. Dörrarna är av rödmålat trä, taket är täckt med profilerad plåt.

Se även beskrivning av Tåstarps kyrkomiljö under miljöer.

Källor och litteratur
A Catalogue of Wall-Paintings in the Churches of Medieval Denmark 1100-1600. Scania, Halland, Blekinge. Bd I-IV, Knud Banning, Köpenhamn, 1976-1982.
Anteckningar om Tåstarps kyrka, ur handlingar av Sante Gudmundsson
Bevaringsprogram för Ängelholm, del 1-4, Ängelholms kommun, 1978-1987
Historisk timmermanskonst i Lunds stift - Nomenklatur och bildkompendium, Karl-Magnus Melin, www.timmermanskonst.se, version 10 februari 2015
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg& Ingrid Sjöström, RAÄ, 2015
Underhållsplan för Tåstarps kyrka 2009-10-11, ItArk Arkitekter, Helsingborg, 2010