Stäng fönster Ängelholm kn, TÅSSJÖ KYRKA 1:1 TÅSSJÖ KYRKA

Beskrivning
Den äldsta delen av kyrkogården är närmast kyrkan som sedan utvidgats i olika etapper mot norr, öster och söder. Trappan och järngrindarna framför huvudingången beslutades om i slutet av 1880-talet. På 1950-talet byggdes ett bårhus på en utvidgad del i norr. 2002 anlades en minneslund i anslutning till bårhuset. Urnlund anlades 1989 på gamla kyrkogården. Askgravlund anlades 2012 intill korets östmur.
På bilder av kyrkogården från 1917 finns flera träd och marken är gräsbevuxen.

Kyrkogården omges av kallmurad gråstensmur i väster, söder och öster. Kyrkogården ligger högre än de omgivande vägarna i söder och väster där muren är stödmur. Utvidgningen i norr omges av häckar och i väster med smidesstaket. Mellan äldre kyrkogården och utvidgningen i öster är delar av en gråstensmur, längs denna mur är uppställt gravvårdar av järnkors. Svartmålade järngrindar mellan järnstolpar finns i väster och norr.
Kyrkogården har gångar av singel och är grässådd. Kyrkogården har många träd, ett femtontal hängaskar och ett stort antal cypresser. De flesta gravar står i gräs i oregelbundet mönster, några har stenram, enstaka har buxbom, en har järnkätting som omramning. De flesta titlar på stenarna är jordbrukare. Intill kyrkans norrmur har Rössjöholms senaste ägare en gravplats med liggande stenar omgivna av en vintergrön häck.
Askgravlunden är en låg cirkel av sten med namnplattor som är placerad strax utanför kyrkans östra korvägg. Den runda minneslunden i norr är omgiven av bokhäck.

Byggnader på kyrkogården
På utvidgade kyrkogården i norr finns ett bårhus från 1950, ritat av Eiler Græbe. Byggnaden har vitputsade murar och sadeltak belagt med rött tegel. Taket är långt utkragande och vilar på kraftiga träkolonner. Sydväst om kyrkan utanför kyrkogården ligger ett hus för vaktmästaren. Byggnaden från cirka 1970-tal är klädd med röd träpanel och har tegeltak.
Tre skärmtak för soptunnor och redskap är byggda på kyrkogården.

Se även beskrivning av Tåssjö kyrkomiljö under Miljöer.