Stäng fönster Ängelholm kn, ÖSSJÖ 37:1 ÖSSJÖ KYRKA

Beskrivning
Den äldsta delen av kyrkogården är närmast kyrkan. 1844 byggdes en kallmurad stödmur runt kyrkogården som ersatte en tidigare förfallen putsad mur.
1958 utvidgades kyrkogården åt väster, på den plats där gamla prästgården, som brann 1875, legat. Ritningen till utvidgningen gjordes av Eiler Græbe. En urnlund anlades 1981 och en askgravlund 2012 på gamla kyrkogården. En minneslund invigdes 2001 väster om nya kyrkogården.
Gamla kyrkogården
Gamla kyrkogården omges av kallmurade gråstensmurar i norr, söder och öster. Kyrkogården ligger högre än omgivningen och murarna är stödmurar. En trädkrans av hamlade oxlar, friväxande lindar och kastanjer omger kyrkogården. Kyrkan ligger på en höjd och kyrkogården sluttar framförallt mot norr till parkeringen. Kyrkan omges av singel förutom framför huvudingången som är belagd med gatsten. Gångarna är av singel. Många av gravstenarna står i gräs, några har stenram, enstaka har buxbomsinramning eller smidesstaket. Ett flertal högresta stenar står på gamla kyrkogården. Merparten av titlarna är lantbrukare. Utrikeskorrespondent Arne Thorén ligger begravd på kyrkogården. Öster om kyrkan finns gravarna för ägarna till Össjö gård. Gravplatsen omges av ett smidesräcke och marken är täckt av kalksten. Längst i öster är anlagt urnlund och askgravlund, den senare utmärkt med en stenpelare med metallbrickor och en ljusbärare. Ett flertal vintergröna växter finns på kyrkogården.
Nya kyrkogården
Utvidgningen i väster omges av bokhäckar. Mellan äldre kyrkogården och utvidgningen i väster växer stora lindar. Nya kyrkogården är anlagd med långa raka klippta rygghäckar av tuja längs vilka buxbomsinramade gravplatser med singel är placerade. Utanför bokhäcken ligger minneslunden med utsikt mot en skogsdunge och backe.

Byggnader på kyrkogården
På den utvidgade kyrkogården i väster finns ett bårhus/personalhus från 1958, ritat av Eiler Græbe. Personalhuset har senare förlängts. Byggnaden har vitputsade murar och sadeltak belagt med rött tegel. Byggnaderna är sammanbyggda, men förskjutna i fasadliv. Utanför kyrkogården västerut ligger två byggnader med plats för redskap och maskiner till vaktmästarna. Fasaden är klädd med röd träpanel, sadeltaket är täckt med rött tegel. Skärmtak för soptunnor och redskap är byggda på kyrkogården.

Se även beskrivning av Össjö kyrkomiljö under Miljper.

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg& Ingrid Sjöström, RAÄ, 2015