Stäng fönster Klippan kn, KLIPPAN 3:114 KLIPPANS KAPELL

Beskrivning
Kyrkogården är anlagd i samband med kapellets uppförande 1935 och även kyrkogården är ritad av arkitekt Nils Blanck. Planteringsritningen är gjord av trädgårdsarkitekt G.V. Walberg. På 1980-talet anlades minneslunden.
En stor förändring av kyrkogården genomfördes 1986 då nästan samtliga buxbomsinramningar av gravplatserna togs bort och gräs såddes. Redan tidigare togs en del avenbokshäckar bort som inramade kvarteren.

Kyrkogården omges på alla sidor av en kallmur av kluvna granitblock, trädkrans av lönn och avenbokshäckar. I söder längs vägen är muren avtäckt med stenblock. Smidesgrindar mellan murade stenpelare markerar huvudingången i söder.
Kyrkogården har rektangulär form med en strikt symmetrisk uppbyggnad med kappellet i södra delen och längst i norr en avslutande halvrund form i kapellets förlängning. Kappellets entré i söder omges av en grusad förplats omgiven av böjda bokhäckar. Kyrkogården norr om kapellet delas av två huvudgångar i norr-söder riktning som är kantade med kraftigt hamlade lindar, gångarna delar kyrkogården i tre områden. Lindarna är klippta som arkader. Yttersidorna är grässådda och gravstenarna står direkt i gräs. Dessa hade tidigare buxbomsinramning och indelning av kvarteren med avenbokshäckar. I mittgården finns minneslund och meditationsplats. Minneslunden har i mitten ett hängande sorgeträd omgivet av en cirkelrund plantering och ljusbärare. På meditationsplatsen finns en damm med springvatten omgiven av höga lindar. Längst i norr i mittaxeln finns ett litet område kvar med halvcirkelform med gravar inramade med buxbom. I söder runt kapellet finns urnlundarna med olika utformning från olika tider. En av urnlundarna har gravplatser inramade med betongsten, i en senare urnlund är stenarna placerade i bågformer i gräsmattan. Ett speciellt kvarter finns för barngravar.

Byggnader på kyrkotomten
En ekonomibyggnad med förråd, personallokaler och wc finns nordväst om kyrkan intill stenmuren. Huset byggdes 1959 och byggdes till och om 1978. Ett tidigare hus revs 1959. Byggnaden är grovt vitputsad och har tak av korrugerad plåt.

Se även beskrivning av Klippans kapells kyrkomiljö under Miljöer.

Samtal med vaktmästare Jonas Iverup 2016-11-23