Stäng fönster Västervik kn, LUNDEN 1:6 DEL AV LUNDEN 1:6, LADUGÅRD MED TILLHÖRANDE FRUKTTRÄDGÅRD

Beskrivning
Ladugården har i väst en loge, i mitten en ladugård och mot öst ett täckt gödselutkast samt ett hönshus. Allt är samlat under samma tak. Marken runt ladugården består av ängsmark som tidigare varit gammal åkermark. Marken kringgärdas av staket av yngre datum. Söder om ladugården står en rad fruktträd, bl a astrakaner, vilka är planterade på 1930-talet.

Byggnadsminnet ingår i Lunds by som tidigare blivit byggnadsminnesförklarat vilken har en unik bystruktur med åtta bostadshus symetriskt placerade mot ett öppet torg. Den har bildats genom arvskiften och hemmanklyvningar inom samma släkt vilken går tillbaks till 1600-talet. I det första beslutet ingår bostadshusen, som är från 1700-talets början ofta påbyggda med en övervåning på 1800-talet. Övriga byggnader som ingår inom skyddsområdet är undantagsstugor, uthus och mindre ekonomibyggnader.

Källa: Länsstyrelsen Kalmar län, Byggnadsminnesförklaring av del av Lunden 1:6, Gladhammars socken, Västerviks kommun. 2010-10-08