Stäng fönster Mellerud kn, SKATAN 8 M.FL.

Beskrivning
Kvarterets enplansvillor såldes på beställning av Myresjöhus och uppfördes omkring 1962–1966, delvis av
lokala byggmästare. Husen har källare och garage och ligger vända med långsidan mot gatan. De har grå socklar och fasader av gult eller rött tegel. Ett fåtal hus har förskjutna huskroppar. Sadeltaken i kvarteret täcks mestadels av betongpannor. Att särskilt uppmärksamma är den relativt ovanliga öppna förstukvisten på fastigheten Skatan 2 med diagonala sidostycken. Liknande förstukvistar kan ses på andra hus längs med Odengatan och även på fritidshus i Sunnanå skärgård. Likt i kvarteren Forsen, Musslan och Orren är husen
i kvarteret Skatan inte bevarade i ursprungligt skick, bland annat genom nya fasadbeklädnader av målad
lockpanel, inglasade altaner, fristående garage och nya entrédörrar. Trots detta är kvarteret som helhet representativt för villabebyggelse från 1960-talet. För att så mycket som möjligt av husens karaktär ska bestå bör husens volym och ursprungliga fasad- och takmaterial samt fönster- och entrépartier bevaras.