Stäng fönster Mellerud kn, DUVAN 28 M.FL.

Bostadshusen i två plan uppfördes 1958 utmed Långgatan öster om järnvägen. Området kännetecknas av
rektangulära tomter med fruktträd och trädgårdsväxter. Långgatan karaktäriseras starkt av villornas planering sinsemellan, då varannan villa ligger indragen från gatan. Husen har låga grå socklar och fasader i ömsom gult eller rött tegel. Fönstren är både pivåhängda och sidohängda. Entrédörrarna omfattas av tegel i rullskift och skuggas av utskjutande sadeltak. Enstaka skärmtak i plast finns bevarade. Sadeltaken är mestadels täckta med svarta betongpannor – vissa hus har dock det ursprungliga lerteglet kvar. Husen har oftast ett garage eller en infart för bilen på den södra gaveln. Ett fåtal tomter har trädgårdsstaket av svartmålat järn bevarade. Många av husen är förändrade med olika slags tillbyggnader, nya dörrar och fönster. Sett från Långgatan är dock förvanskningen inte lika tydlig tack vare att gatu- och sidofasaderna är relativt oförändrade. Eftersom tillbyggnaderna skett på baksidan blir husens ursprungliga volymer och övergripande planering sinsemellan fortfarande tydliga. Detta motiverar husens och gatubildens särskilda kulturhistoriska värde. För att karaktären ska bestå bör byggnadernas ursprungliga volymer samt fasad- och takmaterial bevaras. Så långt möjligt är det också viktigt att värna om kvarvarande tidstypiska element som entrédörrar i mönstrat trä, ytterlampor, skärmtak och balkongräcken i sinuskorrugerad plåt.