Stäng fönster Mellerud kn, BJÖRNEN 19 M.FL.

Beskrivning
I kvarteren längs den svagt krökta Fagerlidsgatan och Odengatan har många av husen relativt mycket av sin ursprungliga karaktär bevarad. Det gäller framför allt fasaderna mot gatan, då flera av husen har tillbyggts med altaner på baksidan. På flera av dem är fönster och takpannor bytta. Orsaken till att så mycket karaktär fortfarande finns kvar, är bland annat att husens fasader inte klätts om eller tilläggsisolerats, att takformen är intakt samt att så pass många ursprungliga detaljer finns kvar, till exempel entrédörrar i ädelträ samt ytterlampor i färgat glas. Husen är uppförda under 1960-talet, bland annat av lokala byggfirmor. De är uppförda i lösvirke i 1½ plan med källare och har långsidorna vända mot gatan. Garagen är indragna från bostadshusets fasadliv vilket möjliggör att bilen kan parkeras framför. Husen har slammade eller putsade stensocklar med liggande källarfönster utan spröjs. De har oftast fasader av rött eller gult tegel eller i enstaka fall vit kalksandsten. Entréerna är i regel belägna vid gatufasaden – vissa har tidstypiska flacka skärmtak i plåt ovanför. Fönstren är mindre mot gatan, men större på baksidan. De kan vara pivåhängda eller sidohängda med vädringsfönster. Vissa av husen har kvar sitt ursprungliga brunmålade eller fernissade fönstervirke. Samtliga hus har flacka sadeltak utan takkupor. Som taktäckning har de oftast tegel- eller betongpannor. Husen i kvarteren Uttern, Bävern, Björnen och Hermelinen har mycket av sin ursprungliga karaktär bevarad och kan därför tillmätas särskilda kulturhistoriska och miljöskapande värden. Detta gäller framför allt husens gatu- och sidofasader. För att värna om denna karaktär bör husens former och volymer varsamt beaktas, tidstypiska fasad- och takmaterial väljas och historiskt korrekta färgsättningar prioriteras. Fagerlidsgatan med kvarteret Björnen. Notera husens volym och takfall samt gatans krökning – faktorer som starkt bidrar till gatans karaktär.
Fagerlidsgatan, vy mot öster. Björnen 13, en av områdets allra bäst bevarade villor.