Stäng fönster Mellerud kn, ÄLGEN 7 M.FL.

Beskrivning
Kvarteret Älgen utgör, bortsett från de bostäder som byggdes i nära anslutning till järnvägen, ett av östra
Melleruds tidigaste villakvarter. De flesta av husen är byggda mellan slutet av 1950-talet och början av
1960-talet. Många av villorna uppfördes i egen regi, medan andra byggdes av lokala byggföretag. Merparten är så kallade kataloghus, där varje köpare beställde en färdig typvilla som levererades i delade och monteringsfärdiga byggsatser. Husen började att byggas i gatans västra del, och de sista villorna byggdes längst österut i kvarteret. Villorna utgörs alla av enplansvillor med långsidorna vända mot gatan. De har betongsocklar med källarvåning och fasader av rött eller gult tegel. Vissa av husen
har tilläggsisolerats i senare tid och klätts med plåt eller träpanel. Fönstren är ospröjsade och ofta är hallfönstret av mindre storlek. Entrétrapporna är av betong och kantas oftast av järnräcken. Flera av de öppna farstukvistarna skyddas av enkla skärmtak, ibland med tidstypiska armaturer. Taken är i regel täckta av tvåkupigt lertegel, och i vissa fall av betongpannor eller plåt. Vissa hus har grusade infarter, medan andra har tillbyggda garage på gavlarna mot öster. Flera hus har tillbyggda altaner mot gården. Tomterna är relativt små och utgörs av trädgårdar med fruktträd, buskar och blomrabatter. Mot gatan avskärmas tomterna av järn- eller trästaket alternativt gröna eller blommande häckar. Kvarteret Älgen har särskilda kulturhistoriska och miljöskapande värden som motiveras av villornas småskaliga volym, tidstypiska fasad- och byggnadsmaterial. Viktigt att bevara är husens form, tegelfasaderna, fönstersättningen, trappräcken, trädgårdsstaket samt ursprungliga tegelpannor på taken.