Stäng fönster Mellerud kn, FORSEN 2 M.FL.

Beskrivning
Villakvarter längs Ågatan i närheten av korsningen mellan Dalslandsgatan och nuvarande E45. Trots närheten till de båda större genomfartslederna känns kvarteret lugnt. Tomterna utgörs av små villaträdgårdar med buskar och blomsterrabatter. Villorna som uppfördes under 1950- och 1960-talet är uppförda i ett plan med källare och vind och med gavlarna vända mot gatan. Källarplanen med garageport mot gatan kan anses representativt för tidens bostadsplanering där bilen ansågs som en självklar del av hushållet. Fasadmaterialen består uteslutande av rött och gult tegel. Mindre ljusinsläppande partier av glasbetong eller vattrat glas är vanligt, inte minst vid entrépartierna. Dörrarna är ofta rombmönstrade och består i regel av ädelträ. Allt detta är representativt för 1950- och 1960-talets villaarkitektur.
Inget av de enskilda husen är helt ursprungligt bevarade och kan därför inte tillmätas särskilda kulturhistoriska värden. De två kvarteren kan ändå lyftas fram som representativa områden för 1950- och 1960-talets villabebyggelse i tegel. För att karaktären ska bevaras är det viktigt att husens volym och form, fasadtegel och fönstersättning behandlas varsamt.