Stäng fönster Mellerud kn, KÖPMANTORGET KÖPMANTORGET

Beskrivning
Från 1791 och hundra år framåt skedde en betydande del av handeln i Holms socken på Sunnanå Marknad. När denna stängdes 1892 var orsaken att de styrande i socknen ville koncentrera handeln till Köpmantorget. Åtgärden lyckades och torget blev ett verkligt handelscentrum med både butiker och torghandel av livsmedel, textilier och andra varor. Inte minst handlades det med kreatur som kor, grisar och hästar. Detta skedde ändå in på 1950-talet. Bland de tidigaste butikerna kan bland annat en charkuteriaffär,
köttaffär, speceriaffär, vin- och sprithandel, bokhandel, skräddare- och klädeshandel nämnas. Torget
har även använts för andra ändamål än handel. Under unionskrisen mellan Sverige och Norge användes torget som exercisplats, och när fotbollen senare blev populär fungerade torget som provisorisk spelplan.
De tre bränderna som härjade 1915 ödelade en stor del av torgets bebyggelse, men nya byggnader i sten
uppfördes kort därefter och torget behöll sin funktion som handels- och marknadsplats. Under 1920-talet dränerades torget och när bilismen gjorde sitt intåg under 1950-talet användes det till parkering. Torget iordningställdes och asfalterades år 1956. Den första fontänen tillkom 1958. Under 1960-talet drabbades Mellerud liksom många övriga svenska samhällen av att delar av stadskärnorna
revs till förmån för större handels- och servicelokaler. Torgets norra del med sittbänkar, fontän, trädplanteringar och gatusten utformades 1983. Idag är torget en vital del av stadens handels- och kulturliv. Bland annat har folkfesten Kanalyran sedan femtio år hållits på torget. På grund av att Köpmantorget är en viktig plats med central betydelse för Melleruds historia och utveckling tillmäts det särskilda kulturhistoriska värden.