Stäng fönster Kävlinge kn, LILLA HARRIE 37:1 LILLA HARRIE KYRKA

Kyrkogården
Den äldst bevarade kartan, där Lille Harrie kyrka finns redovisad, är en geometrisk avmätning från 1703. Kyrkogården framträder där med samma huvuddrag som idag; belägen längs den gamla landsvägen, omgiven av det bördiga landskapet, och med en nästan kvadratisk form. Kyrkogården förses under 1870-talet med trädplanteringar, och regleras i kvarter med gångar emellan gravplatserna. Kyrkogården vidgas något under 1910-talet och förskönas med ytterligare växtlighet. 1952 integreras ett område nordost om kyrkan till kyrkogården efter Eiler Graebes arbetsbeskrivning genom expropriation av en trädgård, som tillhört ett tidigare rivet bostadshus. Området avgränsas med avenbokshäckar i norr och öster. 2000 stenläggs delar av kyrkans grusgångar, och tre av kyrkans äldsta gravvårdar flyttas från tornfasaden in till vapenhuset.

Kyrkogården ligger utmed den gamla bygatan, och stiger upp mot söder och det omgivande landskapet. På alla sidor av kyrkogården finns en trädkrans; i väst, öst och syd högresta lindar, och i norr en rad lägre, mer beskurna lindar ut mot byvägen. Utanför trädkransen finns en midjehög bokhäck, på tre sidor ställd på en låg, kallmurad naturstensmur. Kyrkans huvudentré ligger mot vägen. Grindpartiet består av en smidd
pargrind i gjutjärn och enkla gånggrindar på ömse sidor, flankerade av grindstolpar av murade granitblock. Från entrén strålar en grusad, delvis stensatt gång, upp mot kyrkans två entréer och vidare till ekonomibyggnaden i sydväst. Bakom denna finns en liten ingång utan grind som leder till en kompost strax utanför kyrkogården.

Kvarteren är, med undantag av ett gräsplanterat och öppet urngravsområde i nordost, singeltäckta och omgärdade av låga buxbomshäckar. Ett fåtal gravar omgärdas dock av stenram eller järnstaket. Gravplatserna är relativt jämnstora, oftast med fler än en gravvård. Insprängt mellan dessa finns inslag av mindre buskar och träd, liksom ett antal planteringar med olika växter. Längs entrégången upp mot kyrkan finns en stor rosplantering omgiven av buxbom och en bokallé.

I stort sett samtliga gravvårdar är utförda av granit. Variationen spänner från 1800-talets mer högresta och monumentala stenar, ofta i antikiserande stil, till efterkrigstidens fabrikstillverkade, låga vårdar. Därtill finns ett fåtal gravar från 1800-talets första hälft bevarade, den äldsta från 1824, liksom några stenar från 1800-talets mitt, däribland två skånska kalkstensvårdar. På flera stenar märks yrken som lantbrukare, kvarnägare och hantverkare, vilket pekar på Lilla Harries historia som industri- och jordbruksort. Andra gravar bär en speciell historia, däribland Emma Anderssons enkla minnesten. Emma mördades 1927 av kvarnbrännaren Martin Svensson, mer känd som Veberödsmannen, som anställt Emma som hushållerska.

Byggnader på kyrkogården
I kyrkogårdens sydvästra hörn finns en mindre byggnad med handikapptoalett och förråd. Fasaden är av grönmålad träpanel, medan det pagodformade taket är täckt av svart plåt i bandtäckning. Fönster och dörrar är vitmålade.

Källor och litteratur
A Catalogue of Wall-Paintings in the Churches of Medieval Denmark 1100-1600. Scania, Halland, Blekinge. Bd I-IV, Knud Banning, Köpenhamn, 1976-1982.
Harriemästaren samt ”De hasers oc hakkers” målare, Monica Rydbeck (1952), utdrag ur Fornvännen, s 58-80, tillgänglig via http://kulturarvsdata.se/raa/fornvannen/html/ 1952_058, ingår i samla.raa.se
Lilla Harrie kyrkogård, Lottie Eriksson och Katarina Olsson (2007), Regionmuseet, Kristianstad
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, (utkast)
opublicerad 2012
Underhållsplan för Lilla Harrie kyrka 2009-12-01, ItArk Arkitektkontor AB (2009), Helsingborg
Regionmuseets i Kristianstads arkiv, Lund, mappar 1-3: Lilla Harrie kyrka
http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html, Riksantikvarieämbetet Fornsök, hämtad 2014-08-12
http://www.lansstyrelsen.se/skane/sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/ landskaps-vard /kulturmiljoprogram/ oversiktliga-kommunbeskrivningar/ Pages/Kavlinge.aspx , Länsstyrelsen, hämtad 2014-08-12
http://sok.riksarkivet.se/sbl/Presentation.aspx?id=8642, Svensk Biografiskt Lexikon, Riksarkivet, hämtad 2014-08-12.

Intervju med representanter från Kävlinge församling, möte 2014-08-25.

Se även beskrivning av Lilla Harrie kyrkomiljö under Miljöer.