Stäng fönster Kävlinge kn, DAGSTORP 23:1 DAGSTORPS KYRKA

Kyrkogården
Den äldsta bevarade kartan, där Dagstorps kyrka är avtecknad, är en storskifteskarta från 1768. Den nästan rektangulära kyrkogården ligger nordväst om byn på en kulle, avgränsad av en mur mot det omgivande åker- och ängslandskapet. Muren förfaller och en ny mur byggs 1871 av gråstensmuraren Ola Andersson från Munkarp, som några år tidigare ansvarat för bygget av den nya kyrkan. Kyrkogården behåller samma utsträckning. Kyrkan förvärvar samtidigt marken söder om kyrkan ner till den gamla skolan, tänkt för utvidgning av kyrkogården, genom avsöndring av mark. Marken läggs emellertid inte ut för gravar, utan används nu som parkering. Kyrkogården regleras och indelas i kvarter 1933 i samband med Oscar Perssons stora restaurering.

Hela kyrkogården omges av en kallmur av gråsten, avtäckt med kluvna stenblock, som hanterar de stora höjdvariationerna i landskapet. Ovanpå muren står en häck av tuja. Innanför häcken finns nyplanterade oxlar i öst, väst och norr, som ersatt en tidigare trädkrans på samma plats. Det finns två entréer till kyrkogården, dels huvudentrén i söder, dels en mindre sekundär entré mot landskapet i norr, båda utmärkta med svart-målade pargrindar i gjutjärn. Gången mot kyrkan accentueras av höga tujor placerade på ömse sidor. Direkt till höger ligger en liten askgravplats från 2013, prydd med ett konstverk av Lars Hammarstedt. Det består av en ljus- och blomsterhållare, formad som ett segel, placerad i en mandorla av granit. Gravsättningsplatsen är täckt av gräs och ligger några steg lägre än smyckningsplatsen.
Kyrkan ligger mitt på kyrkogården, något förskjuten åt öster, omgärdad av singel. Från kyrkan strålar gångar ut mot gravkvarteren. Gravplatserna omgärdas av buxbom, frånsett någon grav som har stenram eller saknar omgärdning. De enskilda gravplatserna är singeltäckta med begränsad egen växtlighet. På norra sidan finns ett lapidarium inordnat inom kvartersstrukturen.

Bland vårdarna är i princip samtliga gravar i granit, till övervägande del från tiden 1870-1920. Det sentida gravmaterialet är förhållandevis begränsat. Bland de äldre gravminnena märks en skånsk kalkstensvård i senempire, liksom rester av en gravhäll i kalksten från 1799. Bland titlarna dominerar lantbrukare och yrken knutna till jord-bruket, liksom olika typer av hantverksprofessioner.

Vid kyrkomurens sydvästra gräns finns en kompost och ett förråd inklätt i trapetsplåt.

Dagstorps socken – en tillbakablick, Kjell-Åke Persson och Bengt Andreasson, 2011
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, (utkast) opublicerad 2012
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008
Underhållsplan för Dagstorps kyrka 2006-04-21, Restaurator (2006), Lund
Regionmuseets i Kristianstads arkiv, Lund, mappar 1-2: Västra Karaby kyrka
http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html, Riksantikvarieämbetet Fornsök, hämtad 2014-11-13
http://www.kavlinge.se/download/18.f8873cc141a12daff3168a/1382011873058/Tematisk+%C3%B6versiktsplan+Kulturmilj%C3%B6program.pdf, Kulturmiljöprogram Kävlinge kommun (samrådshandling), hämtad 2014-08-15.

http://www.lansstyrelsen.se/skane/sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/landskaps-vard/kulturmiljoprogram/sarskilt-vardefulla-kulturmiljoer-i-skane/kavlinge/Pages/ Dagstorp-Sodervidinge-Vastra_Karaby-Norrvidinge.aspx, hämtad 2014-10-16

Intervju med representanter från Västra Karaby pastorat, möte 2014-10-22

Se även beskrivning av Dagstorps kyrkomiljö under Miljön.