Stäng fönster Falun kn, STORA HYTTNÄS 2:5 STORA HYTTNÄS

Beskrivning
Bebyggelsen på fastigheten består av en huvudbyggnad, en kontorsflygel och en smedja. Mangårdsbyggnaden är uppförd i 1½ våning av rödfärgat timmer med tegeltak. På långsidorna finns två frontespiser. En större veranda med lövsågerier, krönt av en balkong, pryder långsidan mot söder. På västra gaveln finns en lägre utbyggnad för kök m m i en våning med plåttak. Interiören har en i huvudsak sexdelad plan. Interiörens fasta inredning är välbevarad med prägel av sent 1800-tal. Den omfattar bl a dekorationsmålade tak i två rum, ett flertal kakelugnar och hög bröstpanel i matsalen.

I vinkel mot huvudbyggnaden, på dess östra sida står kontorsbyggnaden. Huset är uppfört som en parstuga av timmer i 1½ våning, klädd med faluröd träpanel och med tegeltak. Byggnaden har ett framskjutande mittparti med fritrappa. Kontorsbyggnaden användes av häradskrivare Rathsman som kontor och lokaler för juridikstuderande.

Till Stora Hyttnäs hör en stor trädgård och park. En kort allé med lärkträd från första hälften av 1800-talet leder fram till gården. Invid allén ligger grunden efter en äldre mangårdsbyggnad. Trädgården är anlagd i s k tysk stil med symmetriskt ordnade, slingrande gångar, en stor rundel med prydnadsplanteringar på den grusade gårdsplanen, ett flertal buskar, träd och två syrenbersåer mm samt rabatter med perenner. I södra delen av trädgården finns rester av den gamla fruktträdgården och en mindre, nyanlagd köksträdgård. Den östra delen av fastigheten upptas av ett mera parkartad område med stora granar med en slingrande gångstig. Längst i söder finns en smedja och sannolikt rester av en av de ruddammar som fanns på gården. I trädgården växer moderträdet till sorten Gubbäpple, ett av Dalarnas äldsta fruktträd, ca 350 år gammalt.