Stäng fönster Vårgårda kn, MELLOMGÄRDE 1:3 SANDVIKS MISSIONSHUS

Beskrivning
1922 beslutade Nårungatraktens ungdomskrets att bekosta och låta uppföra ett missionshus i Sandvik. En av de drivande krafterna var folkskollärare F A Hall från Ljurhalla. 1923 stod missionshuset färdigt. Ungdomskretsen medverkade sedan i många år till en livlig verksamhet i byggnaden.
1925 gick en väckelsevåg över Nårungabygden och ett av resultaten var att en ny missionsförening bildades i de södra delarna av bygden, namnet blev Sandviks Missionsförening, och verksamheten förlades till det nyuppförda missionshuset i Sandvik. Missionshuset ligger dock i en glest befolkad del av trakten, och efter några år blev Lida by den egentliga mötesplatsen för församlingen. Till att börja med möttes man i hemmen, men 1932 uppfördes ett missionshus i Lida. Församlingens namn ändrades till Lida missionsförsamling.
Under 1950-talet minskade befolkningen i Sandvik avsevärt, och missionshuset i Sandvik ansågs ha fyllt sin uppgift och försåldes 1959. Det användes numera som sommarbostad.