Stäng fönster Vårgårda kn, BÄNE 6:8 BÄNE-JONSTORPS MISSIONSHUS

Beskrivning
Väckelsen nådde bygden omkring 1862 genom predikanter och kolportörer från Fosterlandsstiftelsen. Möten hölls i gårdarna i bygden, tills man tillsammans med missionsvännerna i Hol uppförde ett missionshus i Arentorp 1867. Beträffande tillkomsten av missionshuset, se beskrivningen av Hols missionshus. Efter en kraftig väckelse i holsbygden flyttades dock missionshuset till Hol 1882.
Missionsvännerna i Bäne tyckte att det var för långt att gå till Hol, varför de åter igen började med möten i hemmen. En tid hyrdes ett rum i Jonstorp Sörgården, där möten hölls fram till år 1899, då det första missionshuset i Jonstorp byggdes på ofri grund cirka 400 m öster om nuvarande missionshuset. 1926 uppfördes det nuvarande missionshuset.
1954 brann missionshuset ner men återuppbyggdes samma år och med samma utformning som det ursprungliga. Någon om- eller tillbyggnad har därefter ej skett.