Stäng fönster Vårgårda kn, TÅSTORP 1:6 TÅSTORPS MISSIONSKYRKA

Beskrivning
När väckelsen nådde trakten vid mitten av 1800-talet höll kringresande predikanter och kolportörer möten i stugorna. Så småningom upplevde man detta som trångt och obekvämt, och 1876 uppfördes ett missionshus i Tåstorp. För att finansiera bygget gjordes en insamling, och av listorna framgår att 198 personer skänkte tillsammans 381:30 till byggnadskassan. Dessutom togs ett lån av en Tåstorpsbo på 450 kronor. Huset uppfördes på ofri grund, men 1906 överlät markägaren tomtmarken till församlingen.
1877 bildades Tåstorps Missionsförening, som senare ändrade sitt namn till Tåstorps Missionsförsamling.
1908 beslöt församlingen att göra en tillbyggnad av missionshuset med en mindre sal, 14 fot i fyrkant, samt kök och förstuga. Renoveringar har skett 1940 och 1954. 1977 gjordes en tillbyggnad projekterad av Ragnar Wängberg, och 1996 ytterligare en om- och tillbyggnad, som omfattade en helt ny kyrksal och ombyggnad och renovering av byggnaden i övrigt. Denna ombyggnad projekterades av Per-Olof Nilsson och T.A.K. arkitektkontor, Långared. Byggnaden kallas numera Tåstorps Missionskyrka.