Stäng fönster Vårgårda kn, RENSVIST 2:14 RENSVISTS MISSIONSKYRKA

Beskrivning
När väckelsen nådde trakten vid mitten av 1800-talet höll kringresande predikanter och kolportörer möten i stugorna. 1867 bildades Kullings och Gäsene Häraders Missionsförening, som fick till uppgift att planmässigt leda verksamheten. Den var verksam fram till år 1877 då det bildades en församling i Vårgårda-Hoberg. Församlingen indelades i kretsar och Rensvist var en av dessa.
1897 uppförde kretsen det första missionshuset i Rensvist. Kretsens föreståndare hette August Sandahl och missionshuset var sammanbyggt med hans bostad. 1910 gjordes en tillbyggnad innehållande en missionssal. Huset finns fortfarande kvar. Det ligger cirka 200 meter norr om det nuvarande missionshuset och är i dag ett bostadshus.
1910 bildade Rensvistkretsen en egen missionsförsamling efter utträde ur Vårgårda-Hobergsförsamlingen. Församlingen i Rensvist upplevde behov av en ny missionskyrka, och 1914 bildades en byggnadsfond för detta ändamål, men det skulle dröja nästan 40 år innan planerna kunde förverkligas. 1946 hade församlingen samlat byggmaterial, sågat virke m m och sökte byggnadstillstånd men fick avslag av arbetsmarknadskommissionen. Först 1952 lyckades man få tillstånd, och då påbörjades arbetet. Den nya missionskyrkan stod klar 1953.
Kompletteringar och renoveringar har skett under årens lopp, den största 1985 då lilla salen byggdes till. Projekteringen utfördes av LD-konsult, Vårgårda.