Stäng fönster Vårgårda kn, MÅLAREN 5 VÅRGÅRDA MISSIONSKYRKA

Beskrivning
1867 bildades Kullings och Gäsene Häraders Missionsförening, vilken kan sägas vara upphovet till dagens missionsförsamling i Vårgårda. Föreningen bildades i det redan 1863 uppförda missionshuset i Hoberg i västra delen av nuvarande Vårgårda samhälle. Församlingen hade också sin hemvist i Hoberg under många år, men efterhand som stationssamhället Vårgårda växte uppstod också behovet av en samlingslokal även i samhällets centrala del för församlingens arbete. 1927 uppförde därför församlingen en missionskyrka i Vårgårda samhälle. En av församlingsmedlemmarna, Martin Ahldrén, svarade för ritningarna, och byggmästare Martin Henriksson ansvarade för byggnadsarbetena.
Byggnadskostnaderna uppgick till 60.462 kronor. Både församlingsmedlemmar och andra vårgårdabor bidrog med penninggåvor och frivilliga arbetsinsatser.
Efterhand kom församlingens arbete att mer och mer koncentreras till Vårgårda, och verksamheten i Hoberg avvecklades. Missionskyrkan i Vårgårda, som från början såg så rymlig ut, blev så småningom trång. Framför allt var det det växande barn- och ungdomsarbetet som krävde ökade lokaler. 1956 gjordes därför en tillbyggnad till missionskyrkan med en församlingslokal med plats för 250 personer. Lokalen kunde med vikdörr kopplas samman med kyrksalen. Alternativt kunde lokalen genom vikväggar delas upp i mindre rum för t ex söndagsskolans undervisning. I övrigt innehöll tillbyggnaden lokaler för scout- och juniorverksamheten, sammanträdesrum och vaktmästarbostad. Kostnaderna uppgick till 200.000 kronor. Även denna gång var Martin Ahldrén arkitekt. Byggnadsarbetena genomfördes under ledning av byggmästare Ivan Sylvén.
1967 byggdes kyrksalens fondparti om, dopgrav anordnades, nya bänkar anskaffades och kyrkan målades om in- och utvändigt.
1984 genomfördes en stor om- och tillbyggnad av kyrkan. En ny kyrksal uppfördes väster om den befintliga byggnaden. Bottenvåningen i 1956 års tillbyggnad gjordes om till kök och entréutrymmen, och den gamla kyrksalen byggdes om till församlingslokaler. Under den nya kyrksalen anordnades utrymmen för barn- och ungdomsarbetet. Arkitekt var Lennart Nelsson från Ljungby.