Stäng fönster Falköping kn, FIVLEREDS KYRKA 1:1 FIVLEREDS KYRKA

Beskrivning
FIVLEREDS KYRKA - Den lilla medeltida kyrkan ligger placerad något åt norr på den omgivande, rektangulära kyrkogården; en liten kulle som sannolikt planats ut för att få en mindre lutning. Detta syns åt söder och norr där kyrkogårdsmuren ej är synlig utan fungerar som terrassmur. Åt öster och väster sticker den upp endast någon halvmeter ovan mark och är relativt övertorvad. Muren är av gråsten som lagts i en kallmurskonstruktion.
Något söder om kyrkans kor finns, i sydmuren, ingångsgrindarna av svartmålat smide. De hänger på två murade och vitputsade grindstolpar, avtäckta av koppartak som kröns av kopparkors. Från grinden leder en grusgång längs kyrkans södra fasad fram till västmuren och gör en avstickare längs vapenhuset fram till västporten. Längs gången står två svartmålade lyktstolpar. Utmed den norra gränsen av kyrkogården växer höga lönnar och askar. Utmed muren i öster växer syrenbuskar. På kyrkogårdens sydöstra del, några meter från koret, står klockstapeln vars fasader är täckta med lockpanel som målats faluröd.
Kyrkogården, som är gräsbevuxen, har rader av gravar i nord-sydlig riktning. Gravvårdarna består till största del av mindre, låga stenar med undantag för några större med grusfylld stenram. Öster om koret finns äldre gravstenar varav en med kedjeförsedda stenstolpar och två äldre kors i smide. Norr om kyrkan finns inga gravvårdar. Kyrkogården utvidgades åt väster och den äldre muren revs och flyttades 1935.

KLOCKSTAPEL - Stapelns ben vilar på stengrund. Den nedre delen av stapeln är rektangulär i sin planform men med inpanelade "strävben" på varje fasad. Ingången finns åt nordöst i form av en lutande, svartmålad plankdörr. Den övre delen, andra våningen där klockorna hänger, är något smalare och har inåtlutande öst- och västfasad. Två ljudluckor med rundbågiga och svartmålade dörrar, finns åt norr och söder. Stapeln är har ett huvtak täckt med nästan obehandlade spån. Upptill kröns huven av en kyrktupp på spira.