Stäng fönster Värmdö kn, GUSTAVSBERG 1:150 M.FL. CENTRUM, KYRKAN, VATTENTORNET

Beskrivning
Området är det minst homogena av riksintressets bebyggelseområden men innehåller samtidigt flera enskilt kulturhistoriskt värdefulla objekt. Från de äldsta byggnaderna i miljön som minner platsens äldre centrumfunktion till 1950- och 60-talets modernistiska centrumbebyggelse. Landskapsrummet har ett långt tidsdjup och har genomgått stora förändringar. Från en dalgång med mindre sjöar och vattendrag till dagens trafiklösningar och en stor centrumparkering.

Centrum i Gustavsberg innehåller flera för Gustavsberg viktiga symbolbyggnaden. Förutom kyrkan och runda huset är även vattentornet ett av Gustavsbergs mest signifikanta landmärken. Vattentorn uppfördes 1963–1964 efter ritningar av firman Orrje & Co. Av landskapsrummets olika delar är det främst kyrkan och dess solitära placering på kullen invid Farstaviken som utgör ett av Gustavsbergs mest kvalitativa och miljöskapande karaktärsdrag, väl synlig från olika håll i samhället.